Автор
Веселина Петрова

Защо е добре от време на време да сядате на пода

"Седене на пода" се превърна в тенденция в TikTok, която по същество насърчава хората да прекарват времето си, седнали на пода.

Това може да ви помогне да оправите стойката си и да се справите с болките в гърба, или бедрата. В различните култури по света столовете не са чак толкова често срещани.

Хората често клякат, застават на колене или сядат на пода. Когато седите по цял ден или сте в една позиция за продължителен период от време, можете да развиете здравословни проблеми. Те включват болка в гърба и тазобедрената става или признаци на лумбална кифоза. Ако обаче се прави правилно, седенето на пода може да помогне за подобряване на стойката ви и също така да осигури множество други ползи за здравето.

Добавянето на време за седене на пода в ежедневието ви може да бъде много лесно. Започнете постепенно, като приемате позата с кръстосани крака и постепенното увеличаване на продължителността на времето, е добро начало.

Седенето на пода помага да се предотврати прегърбването, тъй като долната част на гърба ви е естествено поставена в поддържаща позиция, когато седите с кръстосани крака. Това помага да поддържате основните мускули ангажирани и предотвратява болки, които могат да се появят вследствие на седене в неправилна позиция.Повърхността, върху която седите, има значение. Седенето на килим, постелка за йога или възглавница може да осигури допълнителна опора. Облягането на здрава повърхност като стена също може да помогне за предотвратяване на прегърбването.

Редовното седене на пода може да бъде чудесен начин да тренирате и в резултат на това вероятно да подобрите общото си състояние.В допълнение към подобряването на стойката и увеличаването на притока на кръв, мобилността и гъвкавостта, седенето с кръстосани крака може да помогне за облекчаване на напрежението, подобряване на движението на червата и разтягане и укрепване на мускулите, пише Jenite.

Може и да ви звучи странно, но има проучване, което доказва връзката между седенето на пода и продължителността на живота. Причината се крие в изправянето без чужда помощ. Изправянето от седнало положение на пода изисква сила, гъвкавост и баланс, които учените установили, че са пряко свързани с продължителността на живота, пише Dunavmost.

И все пак бъдете внимателни - седенето на пода крие и някои рискове. Правилната стойка може да помогне за облекчаване на болките в гърба и бедрата. Но тези, които вече изпитват болки в долната част на гърба, трябва да избягват да седят на пода и вместо това да изберат удобен стол.