Автор
Веселина Петрова

5 храни, които ще ви помогнат да живеете по-дълго

Д-р Сара Бонза споделя, че според нея основната тайна на столетниците се крие в менюто им и по-специално в 5 конкретни храни. Това са листни зеленчуци, ядки, горски плодове, пълнозърнести храни и мазна риба.

„Листните зеленчуци са богати на витамини, минерали и антиоксиданти и помагат в борбата с хроничното възпаление и оксидативния стрес, два фактора, свързани със стареенето“, казва д-р Бонза.

Зеленолистните не само поддържат цялостното здраве, но се грижат за червата и помагат да бъдат контролирани нивата на кръвната захар, намалявайки риска от хронични заболявания.

Следващата храна, на която си струва да обърнете внимание, са ядките. „Ядките са пълни с добри мазнини, протеини и фибри, които помагат за намаляване на сърдечните заболявания и поддържат нормалните нива на холестерола“, казва специалистът. Редовната консумация на ядки е свързана с по-добро здраве на мозъка, поддържане на когнитивната функция и в крайна сметка по-дълъг и здравословен живот.

„Горските плодове са суперхрани, защото съдържат големи количества антиоксиданти, като антоцианини, които помагат в борбата с оксидативния стрес и намаляват риска от заболяване“, обяснява д-р Бонза.

Пълнозърнестите храни, включително кафявият ориз, киноа, овесени ядки и пълнозърнеста пшеница, играят важна роля в поддържането на здравето на храносмилането, особено с напредването на възрастта. Те също така помагат за контролиране на холестерола и кръвната захар, намаляват риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни заболявания, като потенциално добавят години към живота ви.

И накрая, но не по значение, идва ред на мазните риби. Става въпрос за бири като сьомга, скумрия и сардини, които са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Те се грижат за здравето на сърцето като понижават нивата на триглицеридите, кръвното налягане и намаляват риска от аритмия.

Д-р Бонза добавя, че редовното ядене на риба също може да помогне за предотвратяване на възпаления в тялото, да поддържа здравето на мозъка и да намали вероятността от развитие на деменция, пише "Актуално".