Автор
Теодор Муховски

Бавно ви убиват: 4 храни, на които трябва да кажете категорично "НЕ"

Това са храните, от които е по-добре да се откажете за цял живот. 

Пшеница 

Съвременната пшеница е произведена чрез кръстосване на ценни сортове със зърна, които имат много различни характеристики от пшеницата, използвана от нашите предци. 

Пшеницата, която ядем днес, съдържа разклонени остатъци от глюкоза, а именно амилопектин. Този компонент е полизахарид, той е най-лошо усвояемият от организма и повишава нивата на кръвната захар. Така пшеницата се превръща в една от основните причини за диабет и инсулинова резистентност. 

Както белият, така и пълнозърнестият хляб имат по-висок гликемичен индекс - параметър, който влияе върху нивата на кръвната захар. Така хлябът, който съдържа пшеница, далеч не се смята за здравословен продукт. 

Освен това пшеницата съдържа глутен, който е основният източник на възпаления в червата. Оттук идват подуването на корема, лезиите, синдромът на бактериален свръхрастеж и синдромът на раздразнените черва. Нарушенията на храносмилателната система от своя страна се отразяват на здравето и външния вид на кожата. 

По време на храносмилането пшеницата отделя съединения, подобни на морфина, които въздействат върху човешкия мозък. Тези съединения се свързват с опиатните рецептори в мозъка, което води до лека еуфория. Когато човек спре да консумира такива храни, той започва да изпитва абстиненция и най-силно чувство на глад. 

Пържени храни и рафинирано масло 

По-добре е да сведете до минимум купуването на готова храна и посещението на ресторанти, тъй като при готвенето в заведенията за бързо хранене често се използва евтино рафинирано олио. То има отрицателен ефект върху стените на кръвоносните съдове, което води до образуване на склеротични плаки (отлагания на холестерол). 

Рафинираното олио съдържа и огромно количество ненаситени омега-6 мастни киселини, които разрушават имунната система и предизвикват възпаления. 

Трансмазнини са всички промишлени хлебни изделия, които се продават в магазините (кифли, бисквити, торти)

Всички те частично съдържат в състава си хидрогенирани, модифицирани мазнини, чиято консумация води до загуба на еластичността на кожата, образуване на съдови мрежи и обриви. Редовната консумация на трансмазнини допринася за натрупването на токсини в организма и води до много заболявания. Също така трансмазнините предизвикват възпаления и понижават много имунната система. 

Винаги поглеждайте етикета на продукта, който избирате в магазина. В състава му не трябва да има дезодорирани, модифицирани, рапични или палмови масла. Производителите крият имената на вредните съставки или променят наименованията им. В много ресторанти пък често се използва свинска мас, за да се подобри вкусът. 

Затова се старайте да ядете повече домашно приготвена храна, вземайте на работа храна, която сте приготвили сами. Всяка готова промишлена храна ще съдържа трансмазнини. 

Сол 

Всякакъв вид сол е най-силният подкиселител и консервант, поради употребата ѝ човек има отоци не само по лицето, но и по всички органи. Освен това солта замърсява кръвоносните ни съдове с неорганични метали, тъй като този продукт е само 5% натрий и 95% неорганични примеси, които не се усвояват или преработват от организма ни. Солта се счита за подобрител на вкуса и консумацията ѝ се превръща в навик. 

Ако можете да живеете без сол, ще успеете да се откажете и от захарта. Ще откриете нови аспекти на вкусната и здравословна храна. Когато спрете да използвате сол, ще започнете да се наслаждавате повече на вкуса на зеленчуците и плодовете.

Знаете ли, че: Косата ви побелява от тези храни
ЗДРАВЕ
Автор Антония Дамянова

Знаете ли, че: Косата ви побелява от тези храни

Автор Антония Дамянова