Автор
Веселина Петрова

Здравословни, но не и за начало на деня: 6 храни, които трябва да изключите от закуската си

Има храни, които по принцип не са нездравословни, но не е добре да се хапват на закуска. Вижте кои са те и защо. 

Цитрусовите плодове. Портокалите и грейпфрутите са изключително полезни, но ако ги консумирате на гладно, те ще раздразнят празния хранопровод. Затова чаша прясно изцеден фреш или половин плод със закуската е лоша идея. 

Бананите. Хапнати на празен стомах, могат да повлияят негативно на функционирането на сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на магнезий и калций в бананите нарушава калциево-магнезиевия баланс и увеличава натоварването на сърцето. 

Кафето. То дразни празния стомах. Най-добре е да пиете кафе след закуска или по време на обяд. За да сведете до минимум щетите от сутрешното късно еспресо или дълго американо, можете леко да намалите киселинността на напитката, като добавите в нея мляко, сметана или кокосово масло. 

Тестени закуски. Кафето с кроасан е класическа закуска, но всъщност създава огромен стрес за стомаха. Дрождите, които се добавят към печивото, дразнят стомашната лигавица, което може да причини дискомфорт през цялата останала част на деня. 

Круши. Съдържат много груби фибри, които силно дразнят празния стомах. Подобно на бананите, е добре да се хапват час-два след основното хранене. 

Сладкото. Яденето на захар сутрин на празен стомах, увеличава риска от появата на диабет. Сладкото на празен стомах рязко повишава нивото на глюкозата в кръвта, тъй като простите въглехидрати се усвояват бързо. Затова сладко хапнете поне 20-30 минути, след като сте закусили, пише Edna.