Автор
Веселина Петрова

Какво специалистите наричат "Ozempic лице" и какви са страничните ефекти от отслабването по този начин

Има нещо странно в лицата и телата на звезди като Опра Уинфри, Ребъл Уилсън, Шарън Озбърн. А почитатели и специалисти са убедени, че причината за странния външен вид се дължи на едно нещо и то се нарича Ozempic - лекарството за диабет, което масово започна да се използва за отслабване.

Прилага се с инжекция, тип "писалка", което го прави лесно за употреба, само че има уловка - можете не само да свалите килограми, но и да се сдобиете със странични ефекти. Нещо като "Ozempic лице", "Ozempic гърди" и "Ozempic дупе"...

View post on Instagram
 

Терминът "Ozempic лице" е създаден от дерматолога д-р Пол Джарод Франк, който се грижи за кожата на знаменитости като Мадона и Джиджи Хадид.

Пред USA Today той споделя, че е забелязал как при някои пациенти Ozempic предизвиква повече признаци на стареене, бръчки и увиснала кожа в областта на бузите, брадичката и дори челото. Франк казва, че вижда това всеки ден.

И обяснява, че основната причина за страничните ефекти е рязката загуба на тегло, която медикаментът причинява. Франк допълва, че обикновено, когато отслабваме, няма как да загубим подкожни мазнини само в областите, в които желаем, и така се стига до непредвидено застаряване и увисване на кожата на лицето.

И това не е всичко. Появяват се умора на лицето и бръчки, които при "Ozempic лицето" обикновено са най-силно изразени около очите, под скулите. Последните могат да изглеждат видимо по-отпуснати, посочва д-р Франк. Сходен ефект спохожда бюста и седалището, които губят подкожна мазнина, набръчкват се и увисват.

View post on Instagram
 

Пластичният хирург д-р Кристофър Коста подозира, че може връзката между Ozempic и погрознелите лице и тяло да е и по-дълбока. За Healthline той посочва, че медикаментът спомага тялото да произвежда хормони, които ни карат да се чувстваме по-сити по-дълго време и да не копнеем толкова за вредна храна. Но също така е възможно Ozempic да влияе нивата на естрогена и тестостерона, което допълнително да води до промени във външния вид и особено в кожата.

Звезди като Опра Уинфри и Ребел Уилсън открито признават, че са използвали Ozempic и, случайно или не, имат признаци на "Ozempic лице и тяло".Това обаче може да се дължи само и единствено на сериозното им отслабване - Уилсън не крие, че е загубила 36 килограма. По мнение на д-р Франк подобно сваляне на тегло е достатъчно, за да се отрази сериозно на лицето. Правилото важи два пъти повече за бюста, който е изграден предимно от мазнини. И двамата специалисти съветват темпът на отслабване да се следи внимателно и да не се допуска загуба на тегло с повече от около един килограм седмично, пише Webcafe.