Автор
Веселина Петрова

Учени алармират: В началото на юни ни очакват катаклизми

Експертите предупреждават, че Слънчевата система ще стане свидетел на явление, известно като "парад на планетите“. На 3 юни 6 планети визуално ще се подредят в една линия, издигаща се под ъгъл около 25 градуса спрямо хоризонта, а физически ще се скупчат в малък сектор на Слънчевата система заедно със Земята.

Това предизвиква безпокойство, защото по време на "парада“ 5 планети ще се появят от едната страна на Земята наведнъж. От тях 4 са най-големите в Слънчевата система: Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун, а към тях се присъединява Марс.

Учените обясняват, че тези пет планети ще "придърпват“ Земята към себе си. Геофизиците имат сериозни подозрения, че промените в силата на гравитационното поле ще повлияят върху движението на литосферните плочи, от които е изградена земната кора. Движейки се бавно, те се опират една в друга, натрупвайки напрежение, което при изхвърляне, предизвиква земетресение.

Специалистите припомнят, че вулканът Ел Чичон, спящ от 220 хиляди години, започна да изригва няколко дни след големия "парад на планетите“ на 10 март 1982 г., убивайки 2 хиляди души. Този път ситуацията е още по-тежка, тъй като явлението ще се състои в пика на 11-годишния цикъл на Слънцето, който причинява тежки магнитни бури.

Слънцето е толкова активно преди някои от най-големите катаклизми в историята: през 2004 г. преди цунамито в Индонезия, земетресението от 8,8 по Рихтер в Чили през 2010 г., след това и в Япония през 2011 г. Слънчеви изригвания са регистрирани и преди земетресението в Турция миналата година, пише plovdiv24.