Автор
Теодор Муховски

Опасност под земята: страшната тайна на Антарктида, която може да погуби човечеството

Най-мистериозният континент в света от векове привлича вниманието на хората. 

Леденостудена и непристъпна, Антарктида е обвита в легенди и митове. Те разказват и за едни "порти към паралелния свят", които се намират тук, във вечната замръзналост. Привържениците на уфологията са сигурни, че тук има изоставена база на извънземни. А учените всяка година откриват в ледовете на този континент такива невероятни неща, които дори съвременната наука все още не е в състояние да обясни. 

Новото откритие накара изследователите да заговорят за опасността, която то представлява за света. Ако се занимавате с география, знаете: в Антарктида има няколко вулкана, въпреки изключително ниските температури. Най-големият и най-известният е Еребус, който за последен път е изригвал през 2020 г. 

Но през последните години геолозите откриха цяла поредица от подземни вулкани, които се крият под огромната постна ледена покривка. И докато преди няколко години се смяташе, че те са около 40-50, а след това беше назована цифрата 91, последните изследвания показват, че броят на откритите вулкани надхвърля 110 броя. А това превръща ледения континент в най-големия вулканичен регион на Земята. 

Изглежда, че дори и да има изригване там, на кого би могло да навреди то, освен на пингвините и тюлените? Но това не е толкова просто. 

Джон Смели, професор по вулканология в университета в Лестър, казва, че и най-малкото движение на тези вулкани може да предизвика невероятно количество топяща се вода. 

"Тъй като ледената покривка на Западна Антарктида е по-скоро мокра, отколкото замръзнала към дъното си (представете си кубче лед върху кухненски плот), топящата се вода ще действа като смазка и може да накара леда над нея да се плъзне и да се движи по-бързо. И, разбира се, да се разтопи. Ако това се случи, нивото на световния океан може да се повиши с около 60 метра - височината на 20-етажна сграда", казва професорът. 

В сравнение с това покачване всички настоящи климатични промени ще изглеждат като цветя. Хиляди градове и обширни райони ще бъдат наводнени. "Най-драматичното е, че една голяма серия от изригвания може да дестабилизира още повече субглациални вулкани. Това би довело до верижна реакция, която няма да може да бъде спряна", цитира "Експрес" думите на Смели. 

Единственото, което може да ни утеши в тази ситуация - досега учените не са регистрирали признаци на събуждане на вулкани. По груби изчисления последното голямо изригване на подземни вулкани в Антарктида е станало преди около 10 000 години. Но въпреки този факт геолозите са засилили наблюдението си на тези "спящи гиганти".

Защо е забранено да се лети над Антарктида?
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Евелин Попадийна

Защо е забранено да се лети над Антарктида?

Автор Евелин Попадийна