Автор
Елена Ангелова

Защо е правилно да слагаме децата да спят възможно най-рано

Заспиването на децата е вечен родителски проблем. Веднага щом дойде времето за лягане, децата спешно започват да искат „да гледат още един анимационен филм“, както и да пият, да пишат, искат още една приказка за лека нощ.

Майка на трима сина обяснява защо все пак си струва да бъдем по-твърди и да слагаме децата да спят възможно най-рано - за тяхно добро. От колко часа сън се нуждаят децата ни, за да се чувстват добре? Ако сте от хората, които винаги се питат: „Защо ги слагаме да спят толкова рано?“, тогава аз съм напълно на ваша страна! И имам добри новини: Ново проучване директно доказва, че сме прави (е, в по-голямата си част).

Journal of Pediatrics публикува проучване, според което децата в предучилищна възраст, които са слагани да спят много рано, са по-малко склонни да наддават на тегло по време на юношеството, отколкото техните връстници, които не могат да бъдат слагани в леглото до късно вечерта. Ето какво казват авторите на изследването: „Децата, които редовно са били слагани в леглото рано в предучилищна възраст, са имали наполовина по-малка вероятност да станат с наднормено тегло по-късно, отколкото техните връстници, които са били слагани да спят твърде късно.“

Съответно е много важно да се установи ритуалът за лягане – това може да бъде важен момент по-късно в юношеството. Авторът на изследването Сара Андерсън казва следното в интервю за CNN: „Проучването показа неоспорима връзка между здравословното ранно лягане и детското развитие, поведение и способността за фокусиране. Наличието на рутина за ранно лягане също може да помогне за избягване на детските кошмари и трудностите при заспиването“.

Ясно е, че тук е важно не точното време за лягане, а количеството добър сън. Защото децата, които спят достатъчно, се справят по-добре с емоциите си, психически са по-здрави, хормоналните нива и метаболизмът им се нормализират.

Със сигурност познавате този тип дете, което се държи и чувства ужасно на следващата сутрин, ако си е легнало късно предната вечер. Те са капризни, бавни, невъзможно е да ги подготвите правилно и да ги закарате навреме на училище. Тоест очевидно е, че децата имат нужда от сън. Но се оказва, че имат нужда от това много повече, отколкото предполагаме.

Наскоро Американската академия по медицина на съня публикува своите препоръки относно броя на часовете здравословен сън, от който се нуждаят децата. Ето числата, които обнародваха:

- Бебета на 4-12 месеца: 12-16 часа сън на нощ.
- Деца на 1-2 години: 11-14 часа сън на нощ.
- Деца на 3-5 години: 10-13 часа сън на нощ.
- Деца на 6-12 години: 9-12 часа сън на нощ.
- Тийнейджъри на 13-18 години: 9-10 часа сън на нощ.

Можете да видите, че въз основа на тези цифри трябва да се запитате не „кога е подходящото време да сложите децата да спят“, а „кога трябва да сложа децата да спят, за да получат достатъчно добър сън, от който те се нуждаят?"

Например, аз слагам синовете си на 4 и 7 години да си лягат около 19:30 в учебните дни. Моят 10-годишен син си ляга около 20:00 - 20:30. На следващата сутрин и тримата се събуждат около 7 сутринта, за да започнат да се подготвят за училище. Всички съседи ме смятат за малко луда майка, защото слагам децата да спят толкова рано. Но може би все пак аз съм права, а не те?

Д-р Самит Бхаргава, професор по педиатрия в катедрата по медицина на Станфордския университет, също предлага да се определи ясно време за лягане за децата, за да се гарантира, че ще имате адекватно дете сутринта. „Не е нужно да си лягате твърде рано – може да няма конкретна полза. Просто изчислете от колко сън се нуждае вашето дете и го сложете да спи в подходящото време“, казва Бхаргава в интервю за CNN.

С други думи, нашата работа като родители е да разберем от колко часа сън се нуждаят нашите деца, за да процъфтяват. Разбира се, всяко дете е различно, но много от тях не се държат по най-добрия начин, просто защото не спят достатъчно. „Сънят е толкова важен за човешкото тяло, колкото въздухът и храната“, казва д-р Бхаргава. „Прекарваме почти една трета от живота си в сън.“

Така че следващия път, когато някой завърти очи, когато започна да отвеждам децата от парти в 18:00, просто ще го игнорирам - имам науката на моя страна.

Автор: Мередит Етингтън, ezhikezhik.ru