Автор
Антония Михайлова

Всеки да си знае пътя: В пустиня в Китай се появиха специални светофари за камили

Властите на китайската провинция Гансу намериха оригинално, но съвсем логично решение на проблема с тежките задръствания в пустинята Кумтаг в северозападната част на страната - те инсталираха светофари точно в средата на пясъците.

Кумтаг е част от една от най-големите пясъчни пустини в света - Такламакан и много популярна дестинация сред туристите. Тук се намират живописните планини Миншан и „езерото полумесец” Юейцюан, заобиколено от дюни.

Кумтаг е и емблематично място, което в древността е било врата към Китай по Великия път на коприната. Хиляди туристи идват тук, за да пътуват по историческия маршрут на камили, точно както някога техните предци са ходили тук с кервани.

Популярността на Кумтаг нараства толкова много, че се стига до истински задръствания. В един момент трафикът става толкова луд, че властите биват принудени да намерят начин за неговото регуиране.

Пътешественик откри мистериозен артефакт в Сахара, който не принадлежи на нашата планета
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Пътешественик откри мистериозен артефакт в Сахара, който не принадлежи на нашата планета

Автор Теодор Муховски

Много туристи вървят пеша, което налага камилите да дават възможност на пешеходците да преминават както на натоварена магистрала. Така бе решено да се инсталират светофари - едната страна на устройството показва зелени и червени светлини във формата на камила, а другата свети с обичайната фигура на човек.

Както отбелязаха властите на провинцията пред медиите, светофарите в пясъчните дюни, разбира се, помогнаха за решаването на проблема със "задръстванията в пустинята", но само частично. Сега самите светофари се превърнаха в забележителност на място, което вече е много популярно и многолюдно.