Автор
Веселина Петрова

Проверете: Токсични родители ли сте

Специалистите често използват термина „токсични“ за тези родители, които със своите действия, думи или просто с емоционалното си състояние карат детето да страда (без значение на каква възраст е). Тяхното родителско присъствие и „участие“ е твърде голямо или пък – недостатъчно, или не отговаря на възрастта и на стадия на развитие на детето.Ако сте родител на дете, което е навършило 14 г., проверете сами себе си с този въпросник и се постарайте максимално честно да си отговорите.

Вие се гордеете, че не се месите в училището и в живота на детето – то е изключително самостоятелно, вие дори не знаете имената на приятелите му, не ходите и на родителски срещи.

Рядко правите нещо заедно - като семейни обеди, разговори, екскурзии.

Иска ви се преди да вземе важни решения, вашето дете да се съветва с вас, дори след като остареете.Вие винаги давате на детето ценни съвети и налагате своето мнение ( дори, когато то не ви иска съвет), защото вие имате повече опит и знание.

Често се оплаквате на детето от съпруга или от роднините си...

Молите детето да реши спор с близките, да се намеси във ваш проблем и да ви посъветва как е правилно да постъпите.

В разговори с детето вие рядко го питате как вървят нещата при него, как се чувства, а винаги му разказвате за собствените си проблеми.

Убедени сте, че всеки сам е виновен за проблемите си ( например, при конфликт в училище вие винаги вземате страната на учителя).

Стараете се възможно най-рядко да помагате на детето да вземе решение при трудни въпроси - нека да се учи, нека само да се справя.

Ако повечето ви отговори са „да“, е добре да се замислите за вашите отношения с детето си. Може е време да промените нещо. Започнете сега. Намерете време да