Автор
Евелин Попадийна

3 страни, 2 часа, 8 евро

Искате да обиколите 3 страни, за два часа, с 8 евро? Е, вече е напълно възможно! Словенските железници пуснаха точно такова железопътно изживяване! Влакът минава през три държави и осем града само за два часа. Линията свързва Италия, Словения и Хърватия.

Този маршрут бе закрит преди повече от 30 години, но е възстановен за летните месеци до 30 септември 2024 г. Най-хубавата част е, че това преживяване струва само 8 евро в посока.

Pixabay
Pixabay

Новият маршрут следва железопътна линия, построена за първи път преди повече от 150 години по времето на Австро-Унгарската империя. Влакът тръгва от североизточния италиански пристанищен град Триесте, минава през границата в Словения, където спира на четири гари – Сежана, Дивача, Пивка и Илирска Бистрица. В Илирска Бистрица можете да наемете електрически велосипед и да се разходите в района.

Pixabay
Pixabay

След това преминава в Хърватия, където има две спирки преди да стигне до крайната си дестинация – Риека. Едната от спирките е Опатия-Матули, където можете да прекарате една нощ в съседния курорт Опатия където има вили и хотели с изглед към блестящата Адриатика. В Риека пък ще се насладите на дворци от епохата на Хабсбургите и театър от 19-ти век, декориран от Густав Климт.

Pixabay
Pixabay

Влаковете се движат всеки ден в двете посоки до 30 септември. Линията тръгва от гара Villa Opicina в Триесте в 7:50 сутринта. В другата посока тръгва от Риека в 18:25. Билетът за възрастен за цялото пътуване започва от 8 евро, но можете да закупите и отделни билети за всеки етап от пътуването, ако планирате да се качвате и слизате. Маршрутът ще работи до 30 септември, но операторите се надяват да стане постоянен в бъдеще.

Чумавият остров: Най-страшното място в Италия и неговите тайни
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Теодор Муховски

Чумавият остров: Най-страшното място в Италия и неговите тайни

Автор Теодор Муховски