Автор
Антония Михайлова

Здравословно ли е да се ядат плодове на закуска: Мнението на диетолозите

Доброто здраве и настроението за целия ден зависят от правилната сутрешна закуска - първата храна за деня, на която трябва да се обърне специално внимание. Въпросът, който ни вълнува в случая обаче е възможно ли е да закусваме само с плодове?

Според експертите по хранене закуската ви спасява от стреса и намалената работоспособност. След сутрешна закуска е много по-лесно да контролирате апетита си и да се концентрирате върху работата или ученето.

Може ли само плодове за закуска

Диетолозите не препоръчват да закусвате само с плодове. Но в комбинация с кисело мляко, извара или кефир това е отлично решение. Такава закуска ще задоволи напълно нуждите на тялото от полезни микроелементи и витамини.

Не трябва да заменяте плодовете със сок или фреш. Соковете не съдържат фибри, които са толкова необходими за нормалното храносмилане. Разбира се, те съдържат витамини, но това не е достатъчно за нормална закуска.

Що се отнася до въпроса - кифла или плод, мнението на диетолозите е единодушно - ако искате да пиете чай с кифла сутрин, по-добре заложете на сладък плод. Той е много по-здравословен както за фигурата, така и за храносмилането.

Ако искате да закусите с плодове, изберете от следния списък: ябълки; киви; манго; грейпфрут; портокал.

Хората с повишена стомашна киселинност трябва да внимават с консумацията на кисели ябълки на празен стомах. По-добре е да се даде предпочитание на сладките сортове. Ябълките понижават нивата на холестерола, стимулират елиминирането на токсичните вещества и стартират метаболизма.

Диетолозите съветват да започнете деня с няколко кивита, които задействат метаболитните процеси в тялото. Цитрусовите плодове имат много витамин С и са страхотни за ободряване и повдигане на настроението. Мангото не е толкова често срещан и популярен плод на нашата трапеза. Това изобщо не е заслужено, тъй като съдържа почти всички микроелементи.

5 храни, които ще ви помогнат да живеете по-дълго
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

5 храни, които ще ви помогнат да живеете по-дълго

Автор Веселина Петрова

Вредно или здравословно е да закусваме плодове?

Плодовете се консумират най-добре час-два преди основната закуска. Но има плодове, които не трябва да ядете сутрин:

  • Банан и авокадо - те са много калорични, така че не са подходящи за тези, които искат да отслабнат.
  • Круши - те имат груба текстура, така че могат да нарушат чревния процес.
  • Грозде - този плод съдържа много захар и не е препоръчителен за консумация на празен стомах.
  • Кисели плодове - Също така е нежелателно да ядете кисели плодове сутрин, тъй като те могат да причинят киселини и да увеличат апетита. Ако изпитвате киселини в стомаха след ядене на плодове, тогава тази опция за закуска не е за вас.

    Портокалът, както всеки друг цитрусов плод, е единственият плод, който можете абсолютно безопасно да ядете през нощта, без да навредите на фигурата си, а също е и с витаминни ползи! Портокалът е естествен ускорител на метаболизма и съдържа незначително количество захар.