Ето защо консумацията само на плодове може да бъде опасна
Автор
Веселина Петрова

Ето защо консумацията само на плодове може да бъде опасна

Има хранителен режим, при който се консумират преди всичко сурови плодове, горски плодове, ядки и семена. Това е една от най-строгите диети и се казва фрутарианство. Има си плюсове и минуси.

Плодовете и зеленчуците са богат източник на важни хранителни вещества, отговорни за метаболитните процеси и храносмилането: витамини, микроелементи, органични киселини, фитонциди, флавоноиди, етерични масла. Те съдържат много вода, такива свойства допринасят за отстраняването на метаболитните продукти от тялото, казва руският диетолог д-р Ксения Селезнева.

Но коментира, че яденето само на плодове може да доведе до сериозни здравословни проблеми - липса на протеини, липса на мазнини, дефицит на витамин В12, липса на калций и витамин Д, храносмилателни проблеми.

Какви са недостатъците?

Води до липса на протеини - плодовете съдържат малко протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на телесните тъкани.

Липса на мазнини, които са важни за усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и за поддържането на здрава кожа и коса.

Дефицит на витамин В12 - този витамин се намира само в животински продукти, така че фруктианството може да причини дефицит.

Липса на калций и витамин D - калцият и витамин D са важни за здравето на костите. Плодовете съдържат много малки количества от тях.

Храносмилателни проблеми - плодовете са с високо съдържание на захар и фибри, които могат да причинят храносмилателни проблеми като подуване на корема и диария.

За хората с определени заболявания като диабет, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит, този хранителен режим е абсолютно неподходящ. Макар като част от балансираната диета плодовете да носят куп ползи за здравето, пише Актуално.

Какви са ползите?

Помагат на тялото да произвежда хормона на щастието - ендорфин, който дава прилив на енергия и подобрява настроението. Плодовете съдържат достатъчно количество вода, така че с един плод можете да утолите не само глада, но и жаждата си.

В същото време те се усвояват бързо, така че са подходящи за закуска и междинно хранене. Богатият състав от витамини и минерали допринася за нормалното функциониране на организма. Наличието на фибри в състава им осигурява ниско съдържание на калории и засищане, поради което плодовете са най-добрата храна за отслабване.

Липсата на холестерол и наличието на пектин, съдейства за пречистване на човешките кръвоносни съдове, намалявайки риска от много сърдечно-съдови заболявания.

Редовната консумация на плодове повишава умствената активност, както всяка друга растителна храна, предотвратява възможността от инсулт и различни мозъчни патологии, повишава имунитета.