Автор
Веселина Петрова

Ето защо консумацията само на плодове може да бъде опасна

Има хранителен режим, при който се консумират преди всичко сурови плодове, горски плодове, ядки и семена. Това е една от най-строгите диети и се казва фрутарианство. Има си плюсове и минуси.

Плодовете и зеленчуците са богат източник на важни хранителни вещества, отговорни за метаболитните процеси и храносмилането: витамини, микроелементи, органични киселини, фитонциди, флавоноиди, етерични масла. Те съдържат много вода, такива свойства допринасят за отстраняването на метаболитните продукти от тялото, казва руският диетолог д-р Ксения Селезнева.

Но коментира, че яденето само на плодове може да доведе до сериозни здравословни проблеми - липса на протеини, липса на мазнини, дефицит на витамин В12, липса на калций и витамин Д, храносмилателни проблеми.

Какви са недостатъците?

Води до липса на протеини - плодовете съдържат малко протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на телесните тъкани.

Липса на мазнини, които са важни за усвояването на мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) и за поддържането на здрава кожа и коса.

Дефицит на витамин В12 - този витамин се намира само в животински продукти, така че фруктианството може да причини дефицит.

Липса на калций и витамин D - калцият и витамин D са важни за здравето на костите. Плодовете съдържат много малки количества от тях.

Храносмилателни проблеми - плодовете са с високо съдържание на захар и фибри, които могат да причинят храносмилателни проблеми като подуване на корема и диария.

За хората с определени заболявания като диабет, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, колит, този хранителен режим е абсолютно неподходящ. Макар като част от балансираната диета плодовете да носят куп ползи за здравето, пише Актуално.

Какви са ползите?

Помагат на тялото да произвежда хормона на щастието - ендорфин, който дава прилив на енергия и подобрява настроението. Плодовете съдържат достатъчно количество вода, така че с един плод можете да утолите не само глада, но и жаждата си.

В същото време те се усвояват бързо, така че са подходящи за закуска и междинно хранене. Богатият състав от витамини и минерали допринася за нормалното функциониране на организма. Наличието на фибри в състава им осигурява ниско съдържание на калории и засищане, поради което плодовете са най-добрата храна за отслабване.

Липсата на холестерол и наличието на пектин, съдейства за пречистване на човешките кръвоносни съдове, намалявайки риска от много сърдечно-съдови заболявания.

Редовната консумация на плодове повишава умствената активност, както всяка друга растителна храна, предотвратява възможността от инсулт и различни мозъчни патологии, повишава имунитета.