Автор
Евелин Попадийна

Опасност дебне в басейните

Броят на произшествията в басейни от началото на лятото е 4, като през изминалата седмица на Южното Черноморие 4-годишно дете се удави в басейн, а друго на 6 години бе спасено по чудо.

Кой обаче носи отговорност за безопасността на туристите? Петър Русев, старши спасител Северен плаж – Бургас, споделя пред БНТ: „На сладководните води опасността е по-голяма от морето, защото водата е сладка и човек по-лесно може да се удави, тъй като сладката вода разгражда кръвта по-бързо“.

Също така добавя, че и в реките е много опасно заради теченията. Акцентира и върху това, че деца до 12 години не трябва да се къпят в басейн или море без придружител. За безопасността им трябва да имат плувки на ръцете или спасителна жилетка.

„След 18:00 часа басейните могат да бъдат оградени със синджири или вериги. И да се обясни, че няма спасител или да се сложи нощен пазач. Затова трябва да бъде забранено на хората да се къпят в басейн след работно време.“

Добавя още, че според новата разпоредба на водно-спасителната служба на всеки басейн трябва да има поне по един спасител. Ако басейнът е с олимпийски размери, то тогава трябва да бъдат двама. Най-важното според Петър Русев е децата да не бъдат оставяни без надзор.

В опасност ли е най-добрият остров в Европа
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

В опасност ли е най-добрият остров в Европа

Автор Веселина Петрова