Автор
Теодор Муховски

Май не остава много: Учени изчислиха след колко години изкуственият интелект ще унищожи човечеството

През последните няколко години изкуственият интелект навлиза все по-активно в много сфери на човешкия живот. Учените смятат, че в близко бъдеще има голяма вероятност за неговото превъзходство над човешката раса или дори шанс за пълното ѝ унищожаване. Опасенията, че човечеството може да бъде унищожено, не са неоснователни. Вече има много причини за това.

Ако говорим за изчезване, то, разбира се, нашата планета вече се е сблъсквала с това явление многократно през периода на своето съществуване. Така например преди около 250 милиона години е настъпило най-голямото измиране на биологични видове на Земята - пермското масово измиране. Около 90% от живите организми са престанали да съществуват и са били необходими милиони, за да се възстанови биосферата.

Въпреки това си струва да разберем, че всички изчезвания, настъпили на Земята, са били, ако можем да кажем така, естествено явление, част от еволюцията на нашата планета и на Слънчевата система като цяло. Могъщите сили на природата и стихиите са извън човешкия контрол, което не може да се каже за изкуствения интелект.

Всъщност човечеството е изправено пред огромен проблем. Великото и прогресивно бъдеще, към което всички се стремим, може да стане причина за нашето изчезване. Със собствените си ръце хората някога са създали ядрени и биологични оръжия, проектирали са фабрики, които ежедневно замърсяват планетата, а сега са изобретили изкуствения интелект, който навлиза в ежедневието ни и вече замества много професии.

В неотдавнашна статия в Acta Astronautica, списание, което обхваща научно-популярни статии в областта на космическите изследвания, се повдига темата за развитието на свръхинтелигентност.

Статията е написана от Майкъл Гарет, шотландски астроном, който е директор на Центъра по астрофизика и изследовател в Манчестърския университет. Гарет засяга важността на регулирането и контрола на изкуствения интелект, за да не се превърне той в заплаха за нашата цивилизация.

Според Гарет активното развитие на изкуствения интелект може да попречи на технологичното развитие и прогреса на цивилизацията и да остави човечеството уязвимо. Гарет доказва, чрез сложни изчисления, че ако този проблем не бъде решен навреме, развитият изкуствен свръхинтелект може да доведе обществото до смърт в рамките на 200 години.

Шотландският изследовател не е единственият, който говори за заплахата от изкуствения интелект. През 2022 г. група учени от НАСА заявиха, че животът, какъвто го познаваме, може да бъде унищожен, а темпото на нашия прогрес може да ни погуби.

За съжаление човечеството е склонно към самоунищожение. Честите военни конфликти, злоупотребата с природни ресурси и тяхното изчерпване, активните биологични оръжия, а сега и изкуственият интелект - всичко това само увеличава рисковете от изчезване.

Изчакването на пълното развитие на изкуствения интелект ще бъде голяма грешка от страна на хората. Разбира се, не можем да върнем времето назад и е малко вероятно човечеството да се откаже от изкуствения интелект. Но можем да контролираме неговото разпространение и влияние върху живота ни.

Една от тайните на човечеството: Има ли извънземни под ледовете на Антарктида
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Една от тайните на човечеството: Има ли извънземни под ледовете на Антарктида

Автор Антония Михайлова