Автор
Теодор Муховски

Това са храните и напитките, които стюардесите отказват да консумират по време на полет

Храната в самолета може да бъде доста апетитна, особено ако полетът е дълъг и не сте яли в продължение на часове. Тези, които имат пряко отношение към приготвянето на храната и напитките по време на полет, могат да споделят мнението си по темата.

Като цяло повечето пътници очакват с нетърпение обслужването на борда - и ако полетът не включва кетъринг, те няма да откажат чаша чай или кафе. Много хора наистина обичат "сухите дажби" и топлата храна в самолета - те стават част от приключението, все пак не летим всеки ден.

стюардеса
стюардеса
Freepik

От друга страна, стюардесите прекарват работното си време във въздуха почти всеки ден. Има определени храни и напитки, които те не желаят да употребяват. Ето кои са те:

Кафе, чай и вода

Предупреждаваме стюардесите: водата на борда на самолета е бутилирана и пътниците лесно могат да проверят произхода ѝ. Освен това, ако е необходимо, бутилката може да бъде отворена точно пред вас и порцията да бъде прелята в чаша или в собствен по-голям съд. Горещата вода за кафе и чай обаче често е вода от чешмата (която се използва и за приготвяне на лед, ако се предлага по време на полет).

Повечето съвременни модели самолети са оборудвани със собствено запечатано, рециркулиращо водоснабдяване. Преди полет се зарежда питейна вода за битови нужди, но въпросът е и колко често се обслужват и почистват тръбите на тази система. За да не гадаят, стюардесите отказват чай и кафе по време на полет. Те знаят, че тези напитки сами по себе си също водят до обезводняване, а летенето буквално изсушава организма.

Алкохол

Алкохолът на голяма надморска височина има най-негативен ефект върху организма, като провокира хипоксия - състояние, свързано с ниско съдържание на кислород в тъканите на тялото. Това води до по-бърза и по-интензивна интоксикация и допълнително обезводняване. Затова служителите на авиокомпаниите в никакъв случай не консумират алкохол по време на полет.

Стюардеса
Стюардеса
Freepik

Закуски

Екипът на борда на самолета не консумира солени закуски (включително сирене и маслини) и снаксове от всякакъв вид. Причината е проста - те съдържат високи нива на натрий, който задържа вода и предизвиква жажда. Повечето от тези, които са летели със самолет, са запознати със "запека на пътника" - специфично състояние, при което възникват чревни проблеми поради повишената загуба на влага по време на полет. Стюардесите и стюардите са изложени на риск, затова правят всичко възможно, за да избегнат влошаване на ситуацията.

Освен това всичко, което се нуждае от охлаждане, може да не е много свежо, когато се сервира в самолета, така че е логично да се отнасяте критично към парчетата сирене и колбаси на подноса.

Горещи ястия

Поради ниското налягане на борда на самолета, много храни имат по-слабо изразен вкус, така че в самолетната храна обикновено има повече сол и подправки, особено когато е приготвена без месо - важно е да се вземе това предвид.

Стюардесите признават, че избягват големите парчета месо (филета или пържоли), тъй като е невъзможно всички порции да се загреят качествено и равномерно в самолетната фурна.

Ето как да се насладите на страхотна лятна ваканция с ограничен бюджет
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Веселина Петрова

Ето как да се насладите на страхотна лятна ваканция с ограничен бюджет

Автор Веселина Петрова

Какво е най-подходящо за ядене в самолета?

Наситените с натрий и прекалено преработените храни, консумирани по време на полет, могат да причинят главоболие, умора и стомашно разстройство. Постни протеини, цели плодове, зеленчуци и кокосова вода са това, с което закусват стюардесите и стюардите. Тези храни нормализират чревната перисталтика и се грижат за хидратацията.

Стюардеса разкри кои са най-лошите места в самолета
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Стюардеса разкри кои са най-лошите места в самолета

Автор Антония Михайлова