Автор
Веселина Петрова

Като на пазар: Загрижени роднини търсят брачни партньори на децата си

Всеки уикенд централният Народен парк на Шанхай се изпълва с решителни родители на средна възраст, които с чаша чай в ръка се подготвят за дълъг ден на... сергиите. 

Всеки един от тях е разтворил пред себе си огромен чадър, а на предната му част е прикрепен лист хартия, описващ многобройните таланти и перспективи на потомството им. Идеята е всички да могат да го видят и прочетат.

Това е "брачният пазар" в града, където идват родители на неженени деца с надеждата да ги сгодят. Наричат случващото се социално събитие - родителите стоят наоколо и разговарят, като от време на време си водят бележки или сравняват снимки на телефони. 

Усещането наистина е странно, защото ако не знаете за какво иде реч, ще си помислите, че става въпрос за посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти или домашни любимци. Но не, става въпрос за посредничество при сключване на брак, на което отчаяни родители, баби и дядовци търсят партньор за своите неженени потомци, пише China Highlights, цитиран от bTV. 

Биографиите в брошурите включват подробности като рождени дни, ръст, тегло, хобита, работа на кандидатите и цифри, които изглеждат като месечни доходи на кандидатите.

И да не мислите, че е инцидент! Това си е традиционна работа за хората на средна възраст. А причината е, че все повече млади хора в Китай остават сами и не мислят за потомство.

Все повече млади хора в Китай, особено жени родени през 1990-те и 2000-те години, не се поддават на обществения натиск за ранна сватба. За това говорят и данните от последното преброяване на населението в Китай. Те сочат, че средната възраст, на която хората в страната за първи път са сключвали брак, към 2020 година е била 28,6 години. Това е с почти четири години повече, отколкото през 2010 година.

Освен че все по-малко китайци решават да сключат брак, все повече спада и раждаемостта.