Автор
Теодор Муховски

По това ще ги познаете: Как се обличат хистериците и психопатите

Съвременният свят, който все повече набира скорост и е пълен с неконтролируемо движение на информация, кара хората да изпитват тревога и стрес. И много хора не могат да го понесат: психическото състояние на съвременния човек често пъти представлява жалка гледка. Ежедневно ни се налага да се сблъскваме с много различни хора и техните особености.

Как да се научим правилно да анализираме поведението на хора, склонни към истерия и психопатия, разказва хипнотреньорът и специалист по психопрограмиране Анастасия Сарапина.

Хистеричен или жертва на модата?

Желанието да бъдеш необичаен и да се открояваш от тълпата - това е, което отличава истеричната личност от по-голямата част от хората. Хистеричният тип личност по-често се стреми към драматизация, театралност на поведението, преувеличаване на изразяването на емоциите, което по същата логика се отразява и на желанието им да се открояват и външно.

Така че ако видите дама с пъстър грим, крещящи цветове и предизвикателен стил на обличане, можете да сте сигурни, че пред вас стои типичен представител на екстравагантната титла.

Ярките устни - причина да посетите специалист?

Драматизацията на образа се изразява в дрехите, независимо от възрастта. Такъв стил се наблюдава както при тийнейджърката, така и при възрастната дама. Сивота, монотонност и минимализъм - тук не става въпрос за истерични жени. Основното за тях е да не се сливат с тълпата. Освен това особено трябва да се подчертае сексуалността на образа: ясно изразени тесни силуети в дрехите, прекалено дълбоки деколтета, обувки на висок ток. И дори ако самата сексуалност не е на високо ниво, както често се случва (пациентите с хистерия често страдат от психосексуална дисфункция), във външния вид и поведението е важен самият факт на привличане на вниманието.

Такава жена постоянно посещава козметици, носи тясно бельо и иска да се увери, че има най-пухкавите и ярки устни. За нея са характерни гръмкият глас, ярките изражения и запомнящите се фрази-цитати, които използва в речта си.

Откъде идва проблемът

Както отбелязва известният австрийски психолог Алфред Ленгле, произходът на подобно разстройство трябва да се търси в травми, свързани със самота, нарушаване на личните граници или психологически натиск. Демонстративността на образа за хистеричните личности играе защитна роля като бариера в обществото. За да не останат извън светлината на общественото внимание, те ще демонстрират емоциите си по всички възможни начини, за да привлекат вниманието и пренасят същата стратегия върху външния си вид.

Всичко това обаче е само желание да се запълни вътрешният вакуум и пълната самота, която разяжда човека отвътре и му причинява тежки душевни страдания. На такива хора им е трудно да създават връзки, защото самите те не могат да разберат от какво се нуждаят. Публиката за една истерична личност действа като своеобразно доказателство за нейното съществуване и значимост.

Питате се, как тогава да разберете кой е пред вас, ако буквално всяка жена днес преобразява външния си вид до неузнаваемост? За да не включите погрешно себе си и познатите си в числото на лицата с такива разстройства, винаги си струва да се придържате към средата, където всяка вътрешна искра и желание за социално внимание не висят над вас с огромна необходимост.

Психопати - как да ги разпознаем

Психопатите са личностен тип, който е напълно лишен от емпатия и съпричастност. Способността за искрена привързаност и откровеност с близките те са пречупили, което пречи на установяването на силни доверителни отношения с обществото. Тъй като възприемането им за себе си е на ниво превъзходство над другите, основната цел на взаимодействието с обществото е постигането на някои от собствените им свръхидеи и лична изгода. Този тип личности ще създават връзки чрез манипулации и хитри схеми.

Несъмнено измисленото величие и изключителното поведение, рано или късно, стават очевидни за околните, но дотогава психопатът е напълно способен сериозно да развали живота им. В края на краищата той отлично манипулира чувствата на другите, като се преструва на жертва или изразява "искрено" съчувствие.

Как да помогнете на човек, който получава пристъп на паник атака?
ЗДРАВЕ
Автор Теодор Муховски

Как да помогнете на човек, който получава пристъп на паник атака?

Автор Теодор Муховски

В изображението

Такива хора често с маниакална упоритост се грижат за себе си, следват дрехите и не допускат във външния вид недостатъци. За да направят добро впечатление, да се харесат на другите и да пуснат прах в очите, те особено старателно ще обмислят имиджа си и ще поддържат образа на свръхчовек.

При тях няма да забележите ярки и крещящи детайли от облеклото. Напротив, тези хора имат много елегантен стил, знаят как да се грижат за себе си. Външният вид за тях е начин да влияят на другите, те разбират това и полагат всички усилия, за да поддържат статуса си.

Психопатът може да почисти несъществуващ прах от сакото си, да заглади косата си, да се усмихне, но да остане студен към вас. Това поведение при мъжете не е толкова трудно да се забележи, защото най-често те не се интересуват от външния си вид толкова сериозно, колкото психопатичните личности, щателно обмислящи всички детайли. Ако попаднете под влиянието на такъв човек, вероятно ще бъдете очаровани от него, а след това ще попаднете в мелницата на техните манипулативни тактики и стратегии.

Примамка и подмяна

Очарованието им обаче е повърхностно, а привидната им всезнайковщина лесно се разбива при малко внимание от страна на събеседника.

Запазвайки здравословна доза скептицизъм при общуването с нови познати, със сигурност ще забележите постоянните лъжи, до които психопатите толкова често прибягват. Въпреки че те винаги са внимателни не само в поведението си, но и във външния си вид, именно словесното им прекъсване ги издава. Изследователите отбелязват, че психопатичните личности не кимат в такт с разговора, а жестикулацията им винаги е в разрез с речта.

Пет знака, че излизате с психопат и как да си тръгнете, без да ви разбият сърцето
НОВИНИ
Автор Весела Георгиева

Пет знака, че излизате с психопат и как да си тръгнете, без да ви разбият сърцето

Автор Весела Георгиева