Лятото е време за диня! Супер освежаваща в горещите дни, някой я консумират с хляб, някой със сирене, а други с мастика – на когото както му е кеф.
Как обаче да изберем хубава диня? Да, имам чувството, че това е най-сложното нещо в целия свят. Сигурно ви се е случвало да купите диня и да сте убедени, че е сочна и вкусна, а всъщност да не е узряла. Е, днес ви разкривам няколко прости техники как да познаете хубавата диня и да се превърнете в специалиста по дини в компанията…
Фермерите определят дините по пол – мъжка и женска. „Мъжката“ е по-голяма, има продълговата форма и воднист вкус. „Женската“ има закръглена форма и е много сладка.
- Изсъхналата дръжка показва, че динята е узряла. Ако дръжката е зелена, то динята е била откъсната скоро и все още не е достатъчно зряла.
- Никога не избирайте най-голямата или най-малката по размер диня. Изберете среден размер, но знайте, че трябва да бъде по-тежка от това, което предполагат размерите ѝ.
- Кафявите петна по динята означават повече опрашване на цветовете им от пчели. Повече опрашване равно на по-сладка диня.
- Жълтото петно пък индикира за мястото, на което динята е стояла на полето. Зрелите дини винаги са с кремаво жълти дори понякога оранжеви, но не и бели петна.