Автор
Антония Михайлова

Как да разберете какъв цвят ще бъдат очите на вашето дете

Кога очите на децата променят цвета си?

Веднага след раждането зрителните функции на детето все още не са формирани. До три месеца то вижда само петна светлина и едва на шест месеца започва да различава фигури.

Много бебета се раждат със сини или сиви очи. Всичко това се дължи на цветния пигмент меланин - има много малко от него в тялото на бебето. С течение на времето цветът на очите започва да се променя и до тригодишна възраст той вече е напълно оформен. Така че, ако сте родили синеоко ангелче, не си правете илюзии - напълно възможно е до една година бебето да ви удиви с дълбокия поглед на кафявите си очи. Но ако бебето е родено с кафяви очи, тогава има 90% гаранция, че този цвят ще остане в бъдеще.

Как се променя цветът на очите на новороденото?

Основното нещо, което трябва да знаете, е, че очите ви не могат да станат по-светли! Веднага след раждането бебето започва да произвежда меланин под въздействието на светлината. Той придава на очите нюанса, определен от гените. В утробата, разбира се, не е имало ултравиолетово лъчение, оттук и светлият цвят на очите на повечето европейски бебета. Следователно ирисът на всеки потъмнява, но за някои с времето придобива златист или меден оттенък, за други става син, сив или зелен.

Сини очи

При деца, чиито гени имат сини очи, най-често се случва метаморфоза. Вярно е, че родителите може дори да не ги забележат. Очите само променят нюанса си от бледосиньо до наситеносиньо или сиво-синьо, или дори тюркоазено.

Като цяло светлината е най-"измамният" цвят и обикновено се оформя до 3-годишна възраст. Има случаи цветът да се променя дори и след 5-годишна възраст на детето. Практически няма шанс синеоко тригодишно дете да промени очите си на тъмнокафеви. Но дали очите ще са небесносини, или сиво-сини, ще се установи по-късно.

Кафяви очи

Когато бебето навърши два месеца, меланинът обикновено достига обема, който позволява да се определи бъдещият цвят на очите на детето. Ако очите на бебето са придобили топъл нюанс до този момент, тогава просто трябва да изчакате по-нататъшното им оцветяване в кафяво. До тригодишна възраст тези деца ще имат същия цвят на очите, както до края на живота си.

Зелени очи

Зеленото е "скитащ" цвят. Особено ако мама и татко имат различен цвят на очите. Бебето ще има или на баща си, или на майка си. Можете да направите изводи едва когато детето навърши три години.

Сиви очи

Този цвят се появява при дете още на шест месеца, ако се определя от гени. Рядко се променя, освен че с годините може да потъмнее доста, но вече няма да стане синьо или кафяво.

Бебе
Бебе
Freepik

Как можете да предвидите какъв цвят на очите ще има новороденото?

Вече споменахме за меланина и факта, че бъдещият цвят на очите зависи от него. Ирисът не потъмнява за една нощ. Това е бавен процес. Но заключения могат да се направят, когато бебето е на шест месеца. Бъдещия цвят на очите може да се познае от... появилите се петънца. Погледнете внимателно ириса. Ако там започнат да се появяват малки кафяви петна, значи трансформацията на вашето синеоко бебе в кафяво вече е започнала. Петната могат да бъдат сини и зелени.

Как да определите цвета на очите на детето в бъдеще

Гените са отговорни за цвета на очите на бебето, точно както за всичко останало. Единственият въпрос е чий цвят ще спечели - този на мама или на татко. Въпреки това, дори ако и двамата родители имат сиви очи, детето може да се роди с кафяви очи. И обратно.

Детето наследява гените и на двамата родители по равно. Но е важно да запомните, че има доминантни и рецесивни черти. Най-силно доминиращият цвят е кафявият. Зеленият е по-слаб, а синият - най-слаб. Оказва се, че синеоките деца се раждат най-рядко, ако един от родителите (или дори баба и дядо) има кафяви или зелени очи.

Между другото, кафевият е най-мистериозният цвят. Често той е комбинация от кафяво, зелено и кехлибарено.

За да предскажат какви ще бъдат очите на бебето, учените дори са измислили специален калкулатор. Благодарение на него може да се опитате да прогнозирате какъв ще бъде цветът на очите на бебето.

Могат да се наблюдават следните модели:

- при бебета с кафяви очи цветът няма да се промени;

- ако и двамата родители имат кафяви очи, тогава вероятността детето да има същия цвят е 75%; то ще е зеленооко при вероятност 19%; очите му ще бъдат сиви или сини - 6%;

- ако един от родителите има кафяви очи, другият има сини очи, тогава детето определено няма да има зелени очи. Бебето ще има или кафяви очи, или сини очи - 50/50;

- единият родител е с кафяви очи, другият е със зелени очи: вероятността детето да има кафяви очи е 50%, зелени - 38%, сини - 12%;

- и двамата родители са зеленооки: вероятността бебето да има кафяви очи е по-малка от един процент, зелени - 75%, сини - 25%;

- ако единият от родителите има зелени очи, другият има сини очи, тогава детето ще наследи цвета на очите на един от тях с еднаква вероятност;

- ако мама и татко са синеоки, тогава бебето ще бъде същото с 99% вероятност. Един процент остава със зелени очи.

Разбира се, това са средни стойности и има определени проценти на други вариации.

Може ли едно дете да получи цвета на очите си от своите баба и дядо?

Обикновено родителите изучават всякакви таблици за цвета на очите на нероденото си дете, в които се говори само за мама и татко. Но не трябва да забравяме, че цветът на очите може да бъде наследен не само от родителите. Или по-точно, не изцяло от тях, тъй като самите те носят гени, заложени от своите предци.

Оттук и ситуацията, когато родители с кафяви очи раждат син с кафяви очи, а след това... имат синеок внук. Както знаем вече, кафявото е доминиращо, а синьото е рецесивно, тоест по-слабо. Но дори човек с кафяви очи може да бъде носител и на двата цвята. Например, ако майка му и баща му или баба и дядо са имали светли очи.

Никой не знае кога ще се задейства този ген. Но ако във вашето семейство е имало синеок човек, тогава шансовете да носите неговия ген (въпреки че имате кафяви очи) и след това да го предадете на детето си, са много високи.

Най-редкият цвят на очите

Болшинството хора на планетата са с кафяви очи. Най-редки са зеленооките. Като цяло това е най-мистериозният цвят, защото дори в двойка от двама зеленооки родители не е задължително да се роди зеленооко дете. Но в същото време зеленото може да "изскочи" след поколение или няколко. Само два процента от населението на света има зелен ирис.

Влияе ли цветът на очите върху зрението?

Детето не вижда света по същия начин като възрастните. В първите дни от живота цялото околно пространство и хората са само размазани петна за бебето. То все още не може да идентифицира отделни предмети, детайли, лица.

Всъщност бебето приковава очи към лицето ви не защото го разпознава, влюбва, разпознава – то просто се опитва да ви види. Но природата умишлено е направила така, че то да вижда неясно. Неразвитото зрение е защитен механизъм за защита на новороденото създание от твърде много зрителни стимули.

Децата виждат червения цвят най-добре през първите месеци от живота си, затова бебетата толкова много обичат играчки с този цвят.Цветът на очите, разбира се, не влияе на зрението. Неговите характеристики зависят не само от структурата на очите, но и от развитието на мозъка.

Защо всички новородени бебетата имат сини очи?
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Защо всички новородени бебетата имат сини очи?

Автор Елена Ангелова

Как цветът на очите на детето влияе върху характера му?

Изследователи от Университета на Куинсланд и Университета на Нов Южен Уелс са провели проучване за влиянието на цвета на очите върху личността на човека. Учените, включително психолози, са идентифицирали определен общ модел сред хората с един и същи цвят на ириса.

Светлооки и сивооки - В изследването са участвали северноевропейци. Сред хората със сиви и сини очи е имало по-егоистични и студени личности. Тези хора се оказали по-фокусирани върху себе си, отколкото върху другите. В същото време хората с такива цветове на очите постигали голям успех в работата си.


Обществото вярва, че хората със сини очи заслужават по-малко доверие от хората с кафяви очи. Но в същото време те са по-привлекателни за противоположния пол; считат се за креативни и интересни личности.

Хората с кафяви очи, напротив, са по-дружелюбни. Те са по-малко импулсивни. Съдейки по проучванията, притежателите на този цвят се считат за мили, скромни, талантливи, но в същото време по-малко обещаващи по отношение на изграждането на кариера.

Зелените очи се считат за признак на сексуалност, интелект и креативност.