Автор
Ева Григорова

Борба с гравитацията: Как хормоните влияят на отпускането на кожата

Кожата е сложен, динамичен орган, чийто вид се влияе от множество фактори. Например, външни агресори като замърсяването и UV лъчението са известни с увреждащото си въздействие върху кожата, като слънчевите лъчи могат да допринесат за до 90% от видимото стареене на кожата.

Начинът на живот безспорно също играе важна роля: Храненето, наример, може да осигури градивните елементи, необходими за здравия вид на кожата: колаген, еластин и другите компоненти, които изграждат кожата—или пък диета, богата на храни, които причиняват възпаление може да нанесе сериозни щети на кожата.

Вътрешните фактори също са от значение. Всъщност, хормоните играят огромна роля за това как изглежда нашата кожа—особено с напредването на възрастта, казва д-р Анант Винджамури, специалист по вътрешни болести и дълголетие.

Той подчертава, че хормоналните промени могат да повлияят на целостта на кожната структура, водейки до отпускане, загуба на еластичност и фини бръчки.

"За здрава кожа, най-важната стъпка е да се уверим, че съединителната тъкан, която поддържа кожата—колагенът и извънклетъчният матрикс—е в най-добрата възможна форма," казва Винджамури. "Тук влизат в играта фактори като метаболитното здраве и възпалението. Един фактор, който може би не е толкова очевиден, е връзката между хормоните и кожата. Голяма част от отпускането на кожата, което хората забелязват, особено когато жените навлизат в края на четиридесетте си години, вероятно се дължи на хормоните."

Съществува широка гама от хормони, които играят роля в здравето на кожата, от мелатонина, подобряващ възстановяването на кожната бариера по време на сън, до кортизола, увреждащ колагена по време на стрес.

Половите хормони, в частност, обаче играят уникална роля за кожата. Доказано е, че естрогенът, тестостеронът, андрогените и прогестеронът влияят върху вида и здравето на кожата, както положително, така и отрицателно.

Например, "част от отпускането на кожата, което хората изпитват, е свързано с хормонални дефицити като недостиг на естроген," казва специалистът.

Ето защо, според дерматолога д-р Кейра Бар: "Естрогенът е свързан с производството на колаген, увеличаване на дебелината на кожата, повишено производство на хиалуронова киселина, подобрена функция на кожната бариера и поддържане на хидратацията на кожата. Той също така играе роля в регулирането на възпалението," казва тя.

Предвид ролята на естрогена в подпомагането на производството на колаген, намаляването на естрогена води до спад в колагена. Например, изследванията показват, че когато жените навлязат в менопауза (период, характеризиращ се със значителен спад на естрогена), те усещат 30% спад в колагена за период от около 5 години. И с тази драматична загуба идват структурни промени като отпускане на кожата.

Колагенът е основният структурен протеин на кожата и изгражда извънклетъчния матрикс заедно с еластина. Колагенът е това, което придава на кожата нейния младежки, стегнат и еластичен вид. Загубата на колаген започва някъде в 20-те ни години и продължава да намалява с темп от около 1% годишно.

Но тези промени не са уникални само за жените и не са свързани единствено с менопаузата. "Но мъжете също изпитват това, което е още нещо, което повечето хора не осъзнават. Мъжете също преминават през хормонални преходи," казва Винджамури

Андропаузата (понякога наричана "мъжка менопауза") обикновено настъпва около края на 40-те или началото на 50-те години. Хормоналната промяна може да доведе до спектър от проблеми, като промени в настроението, проблеми със съня, повишаване на стреса и т.н.—всички от които засягат кожата. Освен това, тестостеронът намалява през този период, което според изследванията може да доведе до намаляване на колагена, намалена дебелина на дермата и загуба на еластичност.

Промените, най-често свързани със средната възраст (спад на естрогена при жените и спад на тестостерона при мъжете) са свързани с драматичен спад на колагена, еластина и функцията на кожната бариера. И затова много хора забелязват отпускане на кожата през средната възраст.

Добрата новина е, че има множество начини да запазите вашия колаген с напредването на възрастта: Защитете кожата от UV увреждане, като използвате слънцезащитен крем е, включете съставки, стимулиращи производството на колаген, като витамин C и ретинол, използвайте практики за управление на стреса, приоритизирайте съня и използвайте храненето във ваша полза, като включите подходяща колагенова добавка към ежедневната си рутина.