Автор
Веселина Петрова

Ето как заниманията на бащата след работа влияят на интелекта на детето

Учените отдавна се опитват да разберат от кой родител детето наследява интелигентността. Множество проучвания по въпроса показват, че мама и татко като цяло могат да повлияят на това само с 40 до 60 процента.

Основното въздействие идва от средата, в която расте детето.

Въпреки това, майката е до голяма степен отговорна за наследственото предаване на интелекта на детето. Това е така, защото Х-хромозомата, която отговаря за женския пол, носи интелектуалния ген.

Британски учени са установили това, наблюдавайки мишки. Но съвсем наскоро те установяват и друг интересен факт.

Оказва се, че бащата също влияе върху формирането на интелигентността на бъдещото дете. При това не само брез генетичния материал, но и чрез свободното време, което отделя след работа.

Немски учени от центъра за невродегенеративни заболявания в Гьотинген са провели изследване върху мишки, продължило 10 седмици.

Първата половина от участвалите в експеримента животни са водили заседнал начин на живот. Втората половина обаче са били доста по-ангажирани с помощта на различни играчки, които им били дадени от учените. И се оказало, че представителите на активната група имат много повече невронни връзки от пасивната група.

В резултат на това децата на активните плъхове са по-умни, научават нови неща много по-бързо и дори живеят по-дълго от потомците на татковците от пасивната група.

Въпреки факта, че експериментът е проведен върху мишки, немските учени смятат, че точно същият резултат е наблюдаван и при хората. Ето защо експертите са убедени, че бащата на детето трябва да бъде активен както физически, така и психически. Той трябва да посвети свободното си време на различни дейности - от спорт до интелектуални занимания.