Автор
Евелин Попадийна

Опасно ли е детето да сънува кошмари?

Всеки родител знае, че децата се впечатляват от всичко, дори неща, на които възрастните не обръщаме внимание. Дори на пръв поглед незначително събитие, като гледане на анимационни филмчета или сдърпване с друго дете на детската площадка, може да доведе до кошмари.

Мнозина родители са се сблъсквали със среднощните сълзи на децата, породени от кошмар. В повечето случаи успокояват малчуганите и им казват, че няма от какво да се страхуват, тъй като това е било само сън. Педиатрите обаче споделят, че това не е точно така и коментират дали родителите трябва да се притесняват, ако детето им сънува кошмари.

Freepik
Freepik

„Кошмарите отминават сами“, твърдят детски психолози, като поясняват: „По правило на сутринта детето изобщо не си спомня какво му се е случило. Децата могат да бъдат много трудни, а в повечето случаи почти невъзможно за утешаване. След няколко минути се успокояват и заспиват“.

В такива ситуации експертите препоръчват няколко неща:
- Седнете тихо до детето;
- Уверете се, че няма да се нарани, ако има в какво да се удари в съня си, докато се върти нервно;
- Изчакайте детето да заспи само и след това го оставете да спи само.


„Важно е са не се опитвате да събудите детето, докато сънува кошмар – не се получава. Ако все пак се събуди, то ще се чувства объркано и уплашено, затова го гушнете и успокойте“, съветват психолозите.

Плюсове и минуси: Да спят ли мама и татко в едно легло с бебето
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Плюсове и минуси: Да спят ли мама и татко в едно легло с бебето

Автор Елена Ангелова