Автор
Елена Ангелова

5 лесни стъпки: Как да започнем да си живеем живота с удоволствие

Отвън жега и слънце, но вътре в душата - студено и тъмно. Има стотици загорели тела на плажа но в сърцето - пустиня. На въпроса "Как върви животът?" отговорът е клише. Останали сами със себе си, някои тъжно изпращат още едно лято.

И така, исках да започна някои промени, да започна нов живот! Но, уви, топлото море, яркото слънце и ваканционното настроение, оказва се, очевидно не са достатъчни. Какво ми липсва? За да разберете, трябва да си отговорите на няколко въпроса.

Трябва да сте наясно, че не е достатъчно да осъзнаем причината. Важно е не само да се даде отговор на поставения въпрос, но и да се предприемат някакви действия в правилната посока. Тези практически съвети ще ви помогнат.

1. Изправете се пред истината.

Огледайте се. Мястото, където сте сега, хората, които ви заобикалят, работата, парите, благополучието - всичко това е ваш избор. Много хора са склонни да обвиняват външните обстоятелства за своите проблеми. Но честно си признайте, че в повечето „трудни ситуации“ сте предпочитали да оставите всичко да върви по своя път или да оставите другите да вземат жизненоважно решение вместо вас.

Колкото по-често проявявате безразличие към живота си, страхувате се да кажете „не“, опитвайки се да угодите на всички, толкова по-далеч сте от живота, за който мечтаете. Запитайте се: „Животът ми прави ли ме щастлив/а? Харесвам ли мястото, където съм, работата, която върша, хората, с които общувам?

Ръководство за действие. Ако изпитвате недоволство от случващото се, не се опитвайте по някакъв начин да го оправдаете. Признайте, че сте загубили контрол над живота си и сега сте експлоатирани от всеки, който не го мързи. За да промените състоянието на нещата, разберете и запишете това, което е наистина ценно за вас. Подредете стойностите по важност за вас.

Помислете дали си струва да щурмувате кариерната стълбица, въздишайки тежко заради разбитото си семейство? Защо да поемете допълнителното бреме и да се тревожите за собственото си здраве? Движете се само в посоката, която ви харесва, дава ви усещане за свобода и креативност. Така лесно можете да реализирате истинските си желания и да постигнете вътрешна хармония.

2. Създайте подкрепяща среда около вас

Недоволните хора често се оплакват от средата си. Въпреки това мнението на съседите, поддържането на благоприятен имидж, страхът от влизане в конфликт или загуба на обичайните предимства ги кара да продължат обичайното ежедневие. Ако сте в такава позиция, вероятно ви е познато чувството на празнота и умора. Постоянните упреци, високите очаквания, сарказмът изпомпват чудовищно количество сила и енергия от вас. Запитайте се: „Какви хора ме заобикалят? Защо?"

Ръководство за действие. Откажете се да общувате с хора, които под прикритието на своята загриженост вдъхват страхове и комплекси у вас, обезсърчават ви да изразявате себе си и да мечтаете. Ако не можете напълно да премахнете контакта, разработете нова стратегия, поддържайте максимална дистанция, научете се да казвате „НЕ“.

Следващата ви стъпка да бъде намирането на нов социален кръг. Разширете и укрепете връзките с онези, които искрено вярват във вас и вашите способности, които са готови да ви подкрепят и да помогнат за развитието на най-добрите ви качества.

3. Забравете израза „невъзможно е“

Ако тепърва започвате да откривате „собствения си живот“, може да срещнете вътрешна съпротива. За вашите, но плахи, желания ще се опитате веднага да изчислите и да предвидите шансовете за тяхното осъществяване. Ако нещо не върви (например няма пари или подходящи условия), тогава след тъга ще имате силно желание да се откажете от „дръзките си планове“ и да работите върху себе си. Запитайте се: „Защо не мога да си позволя да живея така, както искам? От какво ме е страх?

Ръководство за действие. Отнасяйте се внимателно към желанията си. Ако днес нещо ви изглежда невероятно, тогава кажете: „Искам това, но все още не мога да си го позволя“. Обърнете внимание на думата "още". Не се отказвате от желанието си, а просто чакате подходяща възможност. Не забравяйте, че в природата има много механизми, които могат да реализират всяка ваша мечта по най-неочаквания начин.

Живей тук и сега: 20 безценни урока за щастие и хармония от тибетските мъдреци
НОВИНИ
Автор Антония Михайлова

Живей тук и сега: 20 безценни урока за щастие и хармония от тибетските мъдреци

Автор Антония Михайлова

4. Използвайте интуицията си

Дългият живот според правилата на някой друг увеличава вероятността от погрешни цели и желания. Много от вашите мисли, вярвания, мечти са били умело оформени и насадени в мозъка ви от родители, учители, медии и т.н. На пръв поглед желаните и необходими неща всъщност може да нямат нищо общо с вашите истински нужди. Запитайте се: "Какво наистина искам?"

Ръководство за действие. Филтрирайте истинските си желания от фалшивите с помощта на една проста техника: 1. Изправете се, затворете очи, сложете ръка на гърдите си. 2. Помислете за желанието си. 3. Визуализирайте картината възможно най-ярко. 4. Изживейте няколко мига в желаната от вас реалност. 5. Как се чувствате? Ако се чувствате добре, усещате прилив на сила - това е вашето желание.

Ако изпитвате дискомфорт или безразличие, това не е вашето желание. Обърнете внимание на позицията на тялото ви. Ако се наклони леко напред, значи сте получили вътрешно одобрение и сте готови да направите първата стъпка. Ако тялото се отклони назад, тогава трябва да преразгледате плановете си.

5. "Горчивият живот" си има своето лице

Можете лесно да проверите това, като се погледнете в огледалото. Тъжното изражение може да отблъсне не само минувачите, но и късмета ви, новите перспективи и възможности. Запитайте се: „Защо лицето ми изглежда като тъжна маска? Какво ми пречи да посрещам всеки ден с усмивка?“

Ръководство за действие. Усмихнете се - това ще отпусне мускулите на лицето. Ще изглеждате по-млади, по-привлекателни и следователно по-уверени в себе си. Потърсете причини да бъдете щастливи, а не тъжни, и ще забележите как броят на светлите моменти ще започне да расте бързо. Усмивката ви ще се превърне в своеобразен магнит за привличане на благоприятни обстоятелства, правилните хора и нови идеи.

Нека точката да бъде само в края на тази статия. Няма да спрете и ще продължите да си задавате важни въпроси: „Какво искам след час? А утре? Тази седмица? Какво е ценно за мен? Къде се виждам след 5…10…50 години?“ Може би трябва да промените радикално имиджа си или да кажете „не“ за първи път в живота си. Може би нова среда ще ви вдъхнови за нови открития, а усмивката ще ви донесе дългоочаквания късмет.

Продължете да се наслаждавате на живота, позволете си да живеете така, както винаги сте мечтали и яркото лятно настроение няма да ви напусне дори и в най-тежката зима.

Източник: © Shkolazhizni