Автор
Антония Михайлова

Още скандали на Олимпиадата в Париж: Спортисти откриват червеи в храната

Участници в Олимпийските игри в Париж 2024 масово са откривали червеи в храната си, разкри двукратният олимпийски шампион по плуване Адам Пийти.

Според него храната в олимпийското село в Париж не отговаря на стандартите на спортистите, а обслужването е изключително мудно. "На Олимпиадите в Рио де Жанейро и в Токио храната беше невероятна", споделя той.

Адам Пийти
Адам Пийти

На въпрос защо не е предпочел да се храни извън олимпийското село, Пийти отговаря: "Искам просто хората да вършат работата, за която са наети. Вярвам, че именно спортистите могат да привлекат внимание към проблема и да го огласят, за да се намери решение."

На Олимпиадата в Париж Пийти завърши със сребърен медал на 100 метра бруст.

Адам Пийти
Адам Пийти

Трябва да се отбележи обаче, че цел на тазгодишното първенство е то да бъде по-екосъобразно. Затова организаторите се стремят да предвидят 60% от всички ястия да са без месо и една трета да са на растителна основа. Плувецът обаче е заявил категорично, че подобно решение е нелепо и то не работи в полза за него, както и за други състезатели като цяло.

"В Париж няма достатъчно протеинови ястия, а чакането е значително. Понякога трябва да чакаме по половин час. Това е направо наказание за спортистите. Аз искам да ям месо, тъй като ми е необходимо за енергията и представянето ми, и знам какво ми трябва. Защо трябва да се променя нещо? Обичам да ям риба, но хората намират червеи в нея", заяви Пийти пред "Дейли Мейл," цитиран от "Тема спорт".

Изданието съобщава и за изявление на говорител на организаторите на Олимпийските игри в Париж, който в отговор на възмущението на атлетите заяви, че организаторите се вслушват в техните мнения и приемат отзивите им много сериозно.

Той увери, че доставчикът, с когото работят, се стреми да адаптира доставките към нарастващото потребление в ресторантите на олимпийското село, както и към реалната консумация от спортистите, наблюдавана през първите няколко дни. Поради това се е наложило значително увеличаване на количествата на определени продукти и назначаване на допълнителен персонал.