Автор
Антония Михайлова

Градът на светлините: 5 необичайни места в Баку, в които ще се влюбите (снимки и видео)

Ако все още не сте избрали място за почивка, препоръчваме да разгледате по-отблизо слънчев Азербайджан и неговата великолепна столица. Баку е град на контрастите, където модерната архитектура се съчетава с древни исторически обекти. Разположен на брега на Каспийско море, този динамичен метрополис привлича туристи с уникалната си смесица от източна традиция и западен модернизъм.

Център Гейдар Алиев

Определено си струва да започнете разглеждането на града с неговата перла и истински архитектурен шедьовър на Заха Хадид - Център Хейдар Алиев. Строителството му започва през 2007 г. и е завършено само пет години по-късно. През 2014 г. сградата получава престижната награда за дизайн на годината.

Огромна бяла сграда с необичайна форма с изобилие от гладки линии, днес е отличителен белег на Баку. Вътре има няколко постоянни експозиции (музей, посветен на създателя на съвременната азербайджанска държава - Гейдар Алиев, изложбата „Мини-Азербайджан“, която ще ви помогне да опознаете по-добре културата на страната, и колекция от ретро автомобили), както и няколко конферентни зали, където редовно се провеждат различни събития от международни лектори.

View post on Instagram
 

Музей на килима

Друга сграда с причудлива форма, която редовно привлича вниманието на гостите на града, е Музеят на килима. Дизайнерският проект е дело на специалисти от виенското архитектурно студио Hoffman Janz - те са тези, на които е хрумнала идеята за декориране на фасадата под формата на навит килим. Строителството е отнело около шест години.

Сега туристите и гостите на града могат да оценят изложбата, която включва над 6000 експоната. Сред тях са дрехи, предмети от бита, бижута и, разбира се, огромно разнообразие от килими. Най-старите екземпляри датират от 17. век, но има и по-модерни.

Освен това по време на екскурзията можете да се запознаете подробно с живота и творчеството на един от най-известните дизайнери на килими - Лятиф Керимов.

View post on Instagram
 

Музей на огнепоклонниците, известен още като храм на огъня

Зороастрийският музей на огнепоклонниците, или, както го наричат ​​още, "Атешгах" (храм на огъня), ще изненада дори тези, които не се интересуват от историята на религиите. Намира се в село Сурахани - именно тук някога е имало много места, където петролът и газът са излизали на повърхността и са се запалвали, превръщайки се в притегателен център за хората, които се покланят на пламъка.

И сега в музея-храм можете да срещнете няколко представители на зороастризма. Определено ще ги познаете по белите им дрехи и специалните украси за глава. В момента "Атешгах" е малък каменен комплекс с олтар и килии, всяка от които разказва за един от аспектите на живота на своите обитатели. Ще научите как огнепоклонниците са приемали смъртта и са водили живота си по време на обиколка с екскурзовод.

View post on Instagram
 

Стария град Ичери Шехер

Разбира се, опознаването на Баку е невъзможно, без да посетите стария град. Когато стигнете до Ичери Шехер (това е името на този древен жилищен квартал), се чувствате като сред декорите на исторически филм. Да, много хора веднага правят асоциации с "Диамантената ръка".

Когато планирате маршрута си, ви съветваме да включите Моминската кула и да научите мистериозната и тъжна история на тази сграда, както и да разгледате работилницата на съвременния художник Али Шамси, да се пазарите с местните търговци за най-необичайния набор от ръчно изработени ястия от местни занаятчии и да научите повече за културата на парната баня в хамамите в Баку - традиционни места за почивка и общуване.

След разходката си не пропускайте да се отбиете в някой от местните ресторанти, за да се насладите на традиционната азербайджанска кухня. Нашите фаворити включват La Quzu (в превод "агнешко") и Natavan (който има най-красивата гледка към града и Каспийско море).

View post on Instagram
 
Морските номади баджау: Изчезващите господари на океана, които живеят на лодки и издържат 13 минути под вода
ПЪТЕШЕСТВИЯ
Автор Антония Михайлова

Морските номади баджау: Изчезващите господари на океана, които живеят на лодки и издържат 13 минути под вода

Автор Антония Михайлова

Ресторант-музей "Ширваншах"

Ако гастрономическата програма стане задължителна част от вашия маршрут, ресторантът-музей "Ширваншах" е великолепна идея. Намира се на една от най-старите улици на града - Салатин Аскерова, недалеч от метростанция Низами Ганджави.

Това място е невероятно по своя мащаб - наистина е лесно да се изгубите тук. На разположение на гостите са два етажа с различни тематични стаи, украсени с необичайни артефакти и произведения на изкуството. Можете да вечеряте в стая, посветена на фотографията, или да погледнете в "шивачната стая", а след това да отидете на обиколка из лабиринтите на "Ширваншах" и да научите всичките му тайни.

Менюто включва традиционни национални ястия. Местните обикновено идват тук по важни поводи - празнуват семейни празници, рождени дни, годежи и сватби.

View post on Instagram