Автор
Елена Ангелова

3 причини защо мъжете се страхуват толкова много от красивите жени?

Казват, че мъжете се страхуват от красиви жени... Вярно ли е това и от какво всъщност се страхуват, когато видят красавици?

Красотата, разбира се, е ценност и дори може да се каже - богатство. Често сега ни изглежда, че светът патологично е обсебен от красотата. Всички се стремят към нея, тя действа на мнозина като магнит. Тези, които я притежават, са завиждане. Другите се стремят да я имитират и идеализират.

Три са основните мъжки страхове, свързани с възприемането на красавиците

Малко вероятно е някой да отрече, че красотата е сила. Женската красота обаче често действа по напълно непредсказуем начин на основните си „консуматори” – мъжете. По едно и също време красотата ги притегля и ги отблъсква. Да се опитаме да разберем дали красивите жени, привличайки мъжете от една страна, от друга ги карат да искат да ги избягват? Има редица основни мъжки страхове, свързани с възприемането на красавиците като обект на запознаване и изграждането на отношения с тях. Нека разгледаме как всеки от тях отговаря на реалността, заемайки позиция "за" и "против".

Страх № 1. „Не съм достоен за такава красота“

Мъжете смятат, че не могат да отговорят на такава красота, защото самите те не са достатъчно успешни, достатъчно финансово осигурени, достатъчно уверени в себе си или някак си не изглеждат както трябва.

За. Наистина, подобна несигурност относно това дали човек заслужава да бъде с красива жена може да попречи на представителите на мъжкия пол да направят първата крачка. Още преди да са отворили устата си, мъжете изграждат във въображението си образа на такава непристъпна красавица, която стои пред тях, сякаш е някакво божествено същество, слязло от небето на Земята.

Против. Склонността на мъжете да се омаловажават може да е следствие от ниско самочувствие. В този случай страхът да не си достоен се простира във всички области на живота, включително в отношенията с противоположния пол. Красотата не е пряката причина мъжът да се страхува да общува с привлекателна жена. Той просто е убеден, че не заслужава много в живота си, включително общуването с красавици.

Страх № 2. „Страхувам се от отхвърляне“

Страхът от неуспех да се срещне или да започне връзка с красива жена се оправдава от мъжете с факта, че такава жена има огромен избор от партньори и тя лесно може да го отсвири.

За. Често красивата жена всъщност може да има доста висок статус в живота, което я тласка да търси партньор, който отговаря на нейното ниво. Мъжете подсъзнателно разбират това, както и факта, че явно няма да са първите, които ще се опитат да спечелят красивата непозната. Всъщност такива жени често се оказват в центъра на вниманието, предоставя им се внимание в достатъчни количества.

Против. Страхът от провал е свързан с несигурност. Във връзките и познанствата няма и не може да има сигурност и закономерност. Никой не знае какво точно ще привлече същата красота в мъж, който се опитва да я ухажва. Идеята, че красивите жени имат много партньори и внимание е често срещан мит, в който повечето мъже вярват. Често поради тази причина красавиците са лишени от мъжко внимание, което се случва именно в резултат на този мит.

Страх № 3. „Красавиците са пресметливи и не умеят да обичат“

Много мъже са уверени в меркантилността на красивите жени. Те вярват, че последните влизат в отношения не от любов, а само заради определени облаги, най-често изразени в пари.

За. Разбира се, това твърдение е валиден социален стереотип. Стереотипите обаче не възникват от нищото. Те са създадени от хора, които са се сблъскали с подобни преживявания в живота си. Други, намирайки потвърждение в опита на други хора, допринасят за разпространението на такива „правила на живот“.

Против. Разбира се, няма нищо лошо в това да използвате мъдростта на някой друг. Стереотипите обаче не могат да се приемат за даденост, особено тези, свързани с взаимоотношенията. Освен това, ако се отнасяте към някого по определен начин, например към красива жена като към кучка, тогава не е изненадващо, че тя ще започне да се държи с вас по същия този начин. Освен описаните страхове, повечето мъже признават, че общуването с красива жена е свързано със стрес.

Испански учени твърдят, че пет минути общуване с красавица за мъжете са сравними със скок от самолет по отношение на количеството отделен адреналин. Ако добавим към това влиянието на страховете, социалните стереотипи, проблемите със самочувствието и минали неуспехи, тогава общуването с красива жена се превръща в истински тест за сила за мъжа.

Като цяло всяка жена желае, за да бъде завладяна, мъжът да издържи някакви тестове. Следователно въпросът „страхуват ли се мъжете от красиви жени“ може да се зададе като „страхуват ли се мъжете да се подложат на тестове, за да имат жената, която харесват“. В същото време преодоляването на социалните стереотипи и собствените страхове и комплекси също е част от теста. В кръвта на мъжете е да се състезават с други мъже за жените, които харесват, а последните също имат инстинкт да избират най-добрите сред тях. Разбира се, всичко това се случва по съвсем различен начин, отколкото в животинския свят. Правилата на играта обаче си остават същите.

В заключение: физическата красота е, разбира се, сила, естествен дар, получен по рождение. Духовната красота обаче има не по-малка сила.

Източник: b17