Автор
Антония Михайлова

Как 56-годишна жена отслабна и регулира кръвната си захар с 5 лесни стъпки

Когато Гейл Пагано навършила 53 години, неочаквано я връхлетели здравословни проблеми.

Изведнъж, без да променя нищо от хранителния си режим и двигателните си навици, тя започнала да наддава. Ставите ѝ наболявали все по-често и започнала да губи тонус и енергия. След като си направила кръвни изкледвания, оказало се, че има преддиабет.

Лекарите коментирали симптомите ѝ като част от стареенето и преминаването през менопаузата, като отбелязали, че измерванията на кръвната ѝ захар са в по-високия диапазон на нормата. „Беше безумно разочароващо да чуя подобна констатация от лекарите“, споделя Гейл пред Business Insider.

Пагано веднага се взела в ръце и решила да промени всичко това. Започнала да носи глюкомер навсякъде със себе си, за да следи редовно промените в нивата на кръвната си захар. Днес три години по-късно 56-годишната жена е загубила 50 излишни килограма и уверява, че проследяването на кръвната ѝ захар ѝ е помогнало да изгради здравословни навици и да избира храни, които я поддържат енергична.

Намаляване на преработените въглехидрати

Пагано, която е с италиански произход, признава, че е голям фен на пастата. С проследяването на кръвната си захар осъзнала, че не е необходимо да се отказва напълно от любимото си ястие. След като експериментирала, за да види как различните храни влияят на тялото ѝ, тя установила, че хапването на паста и хляб у дома води до по-малки скокове на кръвната захар.

Това, което тя намалила обаче, са преработените храни. Въпреки че са удобни, някои предварително приготвени ястия могат да бъдат заредени със скрити добавки, сред които консерванти и захари. „Най-голямата изненада и разочарование за мен бе фактът, че трябва да се откажа от пакетираните готови храни и тези от ресторантите“, признава тя.

Въпреки това Пагано намира по-здравословни и не по-малко вкусни алтернативи, за да се наслаждава на подобни вкусове с повече хранителни вещества и по-малко консерванти. Например, доскоро любимото си плодово желе на закуска тя заменя с боровинки, малини или къпини, богати на фибри, както и на витамини и антиоксиданти.

Повече протеини и фибри с всяко хранене

Един лесен начин за балансиране на кръвната захар, без пълно намаляване на въглехидратите, е първо да се заредя с други хранителни вещества, казва Пагано. „Първоначално приемам протеини, след това фибри, и накрая нишесте“, отбелязва е тя. Смесването на протеини и фибри ускорява метаболизма, стимулира нормализирането на теглото и помага за нормализирането на кръвната захар.

Периодично гладуване

Пагано споделя, че нейната ежедневна рутина включва 14-часов режим на периодично гладуване. Тя приключва с яденето около 17 ч. и открива, че предишният ѝ навик да яде късно вечер, е пречел много на съня ѝ.

Гладуването може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар в нормални граници за хора с преддиабет, сочат изследвания.

Пагано споделя още, че често консумира ядки и сирене за следобедна закуска. Комбинацията включва солидна доза фибри, здравословни мазнини и малко протеини, което доставя усещане за ситост дълго време.

Нова добавка - берберин

За да помогне на регулацията на кръвната си захар, Пагано е започнала да използва и билкова добавка - берберин, понякога наричана "nature's Ozempic".

Берберинът е жълто съединение, намиращо се в растения като берберис и златен тюлен, и има дълга история в традиционната медицина. Няма много доказателства, че значително повишава загубата на тегло, но някои проучвания сочат, че може да има умерена полза върху нивата на кръвната захар и холестерола.

Въпреки това берберинът може да има странични ефекти като храносмилателни разстройства. Подобно на други добавки берберинът не е добре регулиран, така че може да е трудно да разберете дали получавате качествен продукт в правилната доза.

Диетата със супи и шейкове може да доведе до ремисия на диабет тип 2
ЗДРАВЕ
Автор Веселина Петрова

Диетата със супи и шейкове може да доведе до ремисия на диабет тип 2

Автор Веселина Петрова

Силова тренировка с ластици

Пагано допълва още, че е превърнала ходенето в навик и че се стреми да прави минимум 10 000 крачки на ден. Като пенсионерка, живееща във Флорида, признава, че топлото време навън може да се окаже опасно за здравето ѝ. Ето защо тя разчита и на силови тренировки, като към своята физическа рутина прибавя и 15 минути упражнения със съпротивителни ластици няколко пъти седмично. Проучванията показват, че тренировките за устойчивост с ленти или тежести могат да увеличат дълголетието и да помогнат за предотвратяване на заболявания.

Пагано все още ходи редовно и се стреми да се разхожда с умерено темпо след хранене, за да поддържа кръвната си захар под контрол.