Какво обикновено правите с макаронените изделия, когато са сварени? Слагате ги в гевгир, за да се отцеди водата. Но правите непоносима грешка: експертите уверяват, че нишестената течност, останала след варенето, е способна на чудеса. И посочват няколко начина за използване на „водата от пастата“.
Накисване на зърнени храни
Знаете ли, че можете да накиснете боб, грах или нахут във вода от паста? Ако ги оставите да престоят в течността поне няколко часа, зърнените култури ще омекнат и всяко ястие, приготвено от тях, ще бъде сготвено много по-добре, отколкото в обикновения случай. В идеалния случай грахът, нахутът или бобът трябва да се оставят във вода за 24 часа, за да се постигнат максимални резултати.
Сос за паста
Водата от пастата е идеалната основа за сос за макаронени изделия. В нея има сол, нишесте, а ако добавите масло, подправки и сирене, ще получите чудесен сос с копринено гладка текстура. „Това е разликата между пастата от италиански ресторант и пастата, сервирана в столова“, казват готвачите.
Също така е вярно, че истинската паста е от твърда пшеница, която попива соса, така че полученото ястие е с богат вкус. Евтината паста не е способна на това.
Течност за миене на съдове
Да, тази вода изглежда мръсна, но това е само на външнен вид. Всъщност нишестето във водата за паста действа като почистващ агент. То разтваря мръсотията по чиниите и тиганите, просто трябва да излеете тази течност върху тях и да ги оставите да престоят известно време. А след това ще остане само да измиете нишестения филм от съдовете.
Торове за цветя
В естественото нишесте се съдържат много витамини и минерали. Затова водата от пастата ще бъде полезна за стайните растения. Разбира се, преди да поливате цветята, водата трябва да се охлади. И е по-добре, ако в тази вода няма сол, тази подправка няма да е от полза за растенията.
Маска за коса
Ако на косата ви липсва блясък, направете си маска от вода от макарони. Въпреки че думата „маска“ тук звучи дори твърде гръмко. Препоръчва се просто да намокрите косата с течността, останала след варенето на пастата, и да я задържите за десет минути. След това изплакнете с шампоан, както обикновено.
Косата мигновено ще си върне блясъка и сиянието. Освен това се препоръчва след измиване косата да се изплакне с вода от паста.
Основа за тесто
Специалистите съветват да се направи тесто върху водата за макарони - с мая или безквасно. В първия случай ще получите отличен домашен хляб, а във втория - идеална основа за пица. Нишестето ще придаде на тестото нов оттенък на вкуса и ще го направи по-ефирно и меко.
А готвачите често добавят водата, която остава след варенето на тестени изделия, към палачинките. Така те стават невероятно нежни и меки. Също така върху тази течност можете спокойно да замесите тестото за чийзкейкове или пържени картофи.
Сос песто
Зеленият ароматен сос се приготвя по следния начин: ядките, чесънът, босилекът, настърганият пармезан се смилат в блендер, като се добавя малко сол и зехтин, за да се получи пюре.
Или можете да добавите малко вода за паста заедно с олиото, за да стане сосът по-гладък, по-гъст и по-хомогенен. Между другото, това е вероятно един от най-лесните сосове на света.
Лекарство за уморени крака
Цял ден сте на крака и не е чудно, че вечер те се подуват и натежават. Оказва се, че водата от пастата може да ви помогне да се справите с този проблем. Същите минерали и витамини помагат да се справите с болката и тежестта. Необходимо е само да загреете водата до комфортна температура и да спуснете краката си в нея. Няколко минути - и болката в напрегнатите крака ще отстъпи.
Какво да правим при пресолени макарони
Ситуацията е поправима. Можете да се отървете от излишната сол по няколко начина:
- Ако пастата все още не е готова и знаете със сигурност, че сте я пресолили, трябва незабавно да изцедите цялата вода и да налеете нова. Не е необходимо да солите повече. По-добре е да добавите сол директно в готовото ястие. Водата трябва да е гореща, за да не залепват и да не се разваряват;
- Ако ястието вече е готово и няма къде да се сготви друго, тогава трябва да изплакнете добре готовата паста и да я залеете със студена вода за 15 минути. След тази процедура солта в тях ще бъде по-малко, но вкусът на пастата ще се загуби. Въпреки това поне могат да се консумират;
- За да запазите вкуса на пастата, можете да сварите още една порция, но без да я посолявате. След това смесете всичко заедно. Така ще приготвите ястие за голяма група, но то ще бъде умерено солено;
- Можете да поправите ситуацията, като приготвите безсолен дресинг, например кайма или сос.