Автор
Ива Петрова

Опасно ли е прилошаването след оргазъм?

Рязкото главозамайване след секс е доста често срещано явление. В повечето случаи това не е сериозна опасност за здравето и преминава само.

Причини, поради които възниква главозамайване:

Излишък на въглероден двуокис
Когато човек се възбужда, дишането му се ускорява и става по-дълбоко. При физическото натоварване, в кръвта може да се понижи нивото на кислород и да се повиши това на въглероден двуокис. Това състояние се нарича хипервентилация. Освен с главозамайване, често се съпровожда и със задух, учестено сърцебиене и изтръпване на крайниците.

Глад
Главозамайването след секс е неочаквано и плашещо, а хората веднага започват да си мислят за най-страшните болести. Причината обаче може да е съвсем банална, например да сте гладни. Ниското ниво на глюкоза в кръвта на гладния човек в комбинация с физическото усилие може да предизвика дори припадък.

Недостиг на вода
Дехидратацията също е честа причина за главозамайване. Това най-често е причина в горещините, когато губим много течности с изпотяването.

Хормони
По време на интимна близост с любимия, всеки изпитва силен изблик на допамин (хормона на удоволствието) и окситоцин (хормона на привързаността). Сексът с човек, с който току-що сте се запознали, често се възприема от организма като стрес. Това повишава нивото на адреналин в кръвта, като всички биохимични процеси не са опасни, но понякога се съпровождат със странични ефекти, един от който е главозамайването.

Кръвоснабдяване
Физическото натоварване увеличава кръвопотока към мястото, където е насочено основното напрежение. В случаите на секс това са органите към малкия таз. В тези случаи мозъкът не получава достатъчно количество кръв, което предизвиква главозамайване.

Еднократното замайване след секс не е проблем. Ако обаче се случва постоянно, то е възможно да имате по-сериозен здравословен проблем, който да изисква консултация със специалист, като например:
- Покачване на агрегатното налягане;
- Нарушена функция на щитовидната жлеза;
- Анемия.

5 причини да правим сутрешен секс
ПО ЖЕНСКИ
Автор Ива Петрова

5 причини да правим сутрешен секс

Автор Ива Петрова