Автор
Елена Ангелова

Могат да разрушат и най-здравата връзка - 3 фрази, които никога не трябва да казвате

Често семейството и приятелите ни чуват обидни фрази от нас. А след това се оплакваме от загуба на доверие и липса на внимание от тяхна страна.

Има три най-опасни фрази, които имат силата да разрушат всяка връзка. Никога не казвайте такива думи на партньора си, ако не искате да останете без него. Кои са тези вредни твърдения?

1. „Ти никога не...“ или „ Ти винаги...“.

Общуването в този дух ще ядоса още повече партньора ви. За него това означава, че е безполезен и че сте разочаровани от него. Такива думи нараняват, човек автоматично ще прояви защитна реакция.

Когато започвате разговор с тези думи, не очаквайте партньорът ви да ви чуе. Ако постоянно критикувате човека до себе си, той няма да има желание да общува с вас. За да не обидите партньора си, можете да се изразите по-различно. Например - „Виждам, че не правиш това... как предлагаш да се коригира ситуацията?“. Или: „Наистина го оценявам, когато...“.

В началото на разговора използвайте местоимението „Аз” вместо „Ти”, за да не се възприеме казаното от партньора ви като обвинение и проблемът да се разреши.

2. „Не ме интересува“ или „Изобщо не ме интересува“

Всяка връзка е изградена върху грижа, а такива фрази ще показват единствено и само вашето безразличие. Връзката ще бъде силна, докато и двамата партньори показват грижа и внимание един към друг. Ако кажете на друг човек, че не ви пука, това ще го обиди. Не използвайте тези фрази. По-скоро кажете нещо, което изразява вашия интерес, тогава вашият партньор може лесно да сподели мислите си с вас.

3. „Не е важно“ или „нищо особено“

Разбира се, в живота ще има ситуации, когато ще чувствате, че не ви пука. Но такива фрази не трябва да се казват с пренебрежение, например „няма значение, мога да се справя сам/а“. Това ще покаже на партньора ви, че отхвърляте всеки негов принос към връзката. По-добре е да кажете директно, че искате да знаете нещо или да помолите за помощ, ако се окажете в трудна ситуация.

Не забравяйте за думите на благодарност към партньора си. Те имат важно значение и показват, че оценявате усилията на другия. Думите на благодарност позволяват да преживеете всяка криза в една връзка.

Разбира се, може да има ситуации, в които нещо наистина ви дразни. Тогава си задайте един прост въпрос - „това истински проблем ли е във връзката ни или просто мое краткотрайно раздразнение?“. Не е нужно да следите всяка дума, която казвате, но трябва да разберете, че някои фрази, изречени в разгара на ситуация, могат да оставят дълбоки рани в душата на партньора ви.

Научете се да изграждате конструктивен диалог, обсъждайте не характера на вашия събеседник, а неговите действия и постъпки.

Източник: econet