Автор
Антония Михайлова

Шопинг терапия: 3 добри и 3 лоши ситуации за пазаруване срещу стреса

Щастието не е в парите - това го казват или онези, които имат много, или онези, които не знаят как да ги харчат. Притесненията и грижите са емоционален багаж, от който наистина можете да избягате с пазаруване. Но е важно да разберем кога обикалянето по магазините е просто забавление и кога - бягство от реалността.

Нека първо да спрем вниманието си на въпроса в какви ситуации пазаруването ни действа като терапия:

1. Несъгласие с партньор

Малка кавга с половинката е отлична причина леко да изпразните банковата си карта. Това ще ви позволи да изпуснете па́рата и да не я изхвърляте върху любимия човек. Докато се върнете у дома, натоварени с торби, пълни с поли, панталони и жилетки, вече изобщо няма да ви е до крясъци.

Е, друг е въпросът, че има риск да осъзнаете, че малко сте попрекалили с покупките, когато погледнете етикета с цената.

2. След натрупана умора

Може би сте имали тежък ден, седмица или дори цял месец. Но няма нужда да изяждате безпокойството и напрежението си със сладкиши - изкусителните и коварни пекарни определено ще ви дарят с няколко допълнителни сантиметра в областта на талията.

Но дрехите, обувките и аксесоарите могат доста да освежат ежедневието. Така че уговорете среща. Със себе си. Мястото на срещата е любимият ви магазин. Онлайн или офлайн – няма значение. Основното е, че най-накрая ще се поглезите. В крайна сметка какво по-хубаво от това да успокоите изтерзаната си душа с едно ново и луксозно дантелено бельо или дръзки ботуши от мека кожа?

3. Настинка или емоционално неразположение

ПМС, настинка или меланхолия вследствие на промени във времето - всичко това предизвиква раздразнение и силно желание да пропълзиш в леглото с чаша чай и да останеш там завинаги. Не че пижамният стил е напълно лош план, но би било хубаво да добавите и малко забавление към него.

Купоните до сутринта не са по вашите сили точно в този момент, но красивите и модерни неща, например копринен шал или стилна гривна, са точно това, което лекарят би ви препоръчал. Ако предпочитате да си останете у дома, няколко почуквания по монитора на телефона ще ви свършат чудесна работа.

А ето и ситуациите, в които шопинг терапията не е добра идея:

1. Уволнение

Внимание, опасност! Дори ако отдавна сте мечтали да си отидете и да отпразнувате това събитие с необуздано веселие, не бързайте да танцувате "Макарена" и да тичате до бутика за вечерен тоалет. Удар за финансите са както внезапните уволнения, така и планираните оставки. Спестете парите си за деня, в който отново си намерите работа.

2. Нервен срив

Това включва и всякакви значими проблеми - например депресия или влошаващо се тревожно разстройство. Теоретично посещението на магазините наистина може да осигури известен комфорт, но няма да реши проблема. Уви, в такива случаи е необходима подкрепата на специалисти - психиатър, който ще предпише лекарства, и психотерапевт, който ще ви помогне да преминете през труден период. Затова първо отидете на лекар, а след това, ако искате, се отбийте и в търговския център. Не обратното.

Шопинг терапия - методика за повдигане на настроението
ЗОДИИ И АСТРОЛОГИЯ
Автор Астролог - Ивелина Пенчева

Шопинг терапия - методика за повдигане на настроението

Автор Астролог - Ивелина Пенчева

3. Развод

Купуването на каквото и да било, когато преминавате през сериозна криза, е лоша идея. По време на разпадането на една връзка всеки изпитва проблеми със самочувствието и често се опитва радикално да промени имиджа си. Нов чифт обувки и 2-3 чанти, разбира се, няма да навредят нито на външния ви вид, нито на бюджета ви. Но голям брой елементи от гардероба, които са далеч от вашия стил, наистина могат да развалят всичко.

Истината е, че покупките, направени без трезв ум и здрава памет, почти винаги изглеждат като набор от цирков реквизит. Когато се възвърне способността ви за критично мислене, горчиво ще съжалявате за скъпото палто с пера и ултра тясната рокля.