Автор
Антония Михайлова

Тайнственият език, с който стюардесите общуват помежду си, без да разберем

Тройка? Бреза? Трюфел? Вероятно не е изненадващо да чуете това в ежедневния разговор. Но какво ще стане, ако сте в самолет и чуете тези думи, идващи от устата на стюардеса? Когато ви предстои дълъг полет, е добре да се запознаете с професионалния жаргон на служителите, работещи на 10 000 м височина.

Пакс


Когато се качите на борда на самолет, вие автоматично ставате приятел на стюардесите. С други думи - пътници. Думата идва от международното съкращение на думата "пътник" - Pax.

Трюфел

Някой е оставил гъби в един от куфарите на багажното отделение? Всъщност тук няма гастрономическа справка за екипажа на самолета. Така наричат ​​пътниците в бизнес класа.

Гара

3A или 5D... Пътниците имат удобни седалки, но дали и персоналът на самолета разполага с такова? Членовете на екипажа чакат излитане, кацане или турбуленция на специално място, известно като "гарата".

Какавиди

Стюардесите наричат с това нежно наименование на приборите за хранене в бизнес класа, които се сервират спретнато сгънати в бяла платнена салфетка.

Стар гювеч

Очарователен блясък и примамлива миризма - топлите ястия на борда на самолета се сервират в специални алуминиеви съдове, наречени касалетки (гювечета). Изразът „Стар гювеч“ обаче вече няма нищо общо с храната. Това е словосъчетание, с което членовете на екипажа шеговито наричат ​​помежду си стюардесите с богат опит.

Тройка

Вилица, лъжица и нож са основният набор от предмети за еднократна употреба за хранене на борда на самолет. Обикновено се допълва със салфетки, черен пипер и сол, но все още се нарича сред стюардесите „тройка“ заради броя на приборите за хранене.

Защо стюардесите не пият кафе или чай в самолета
НОВИНИ
Автор Евелин Попадийна

Защо стюардесите не пият кафе или чай в самолета

Автор Евелин Попадийна

Мляко

Още една гастрономическа алюзия в речника на професионалния жаргон. Тя, разбира се, няма нищо общо с бялата напитка. Ства дума за мъгла с валежи, която в самолета служителите помежду си нарича мляко.

Закрепете кабината

Този момент настъпва преди излитане, кацане или турбуленция... Член на екипажа на самолета минава по пътеката, за да провери дали всеки пътник е спазил изискването за закопчаване на предпазния колан. Този процес сред самите стюардеси се нарича „закрепване на кабината“.