Автор
Веселина Петрова

Съветите на един кардиолог: Пазете сърцето от рисковите фактори

Д-р Ангелина Боризанова е един от най-добрите кардиолози. Тя има 15 години опит в областта на неинвазивната диагностика и лечение на сърдечно-съдовите заболявания. Кардиолог към Клиника по кардиология към УМБАЛ "Царица Йоанна" - ИСУЛ и резервен член на УС на Дружеството на кардиолозите в България. От 2017 г. до 2022 г. е асистент, а от юли 2023 г. е главен асистент към Катедра по Спешна медицина към Медицински университет-София. Ето какви ценни съвети даде тя, за да имаме здраво сърце.


Д-р Боризанова, какви са най-честите оплаквания на пациентите, които идват при вас?
- В ежедневната си практика се срещам с различни групи пациенти. В амбулаторната практика това са пациенти с високо кръвно налягане, установено на профилактичен преглед или по повод на оплаквания като главоболие, замайване, световъртеж. По-рядко консултирам пациенти по повод на установен висок холестерол - заради съществуващи митове по отношение на нивата на холестерола. В интензивно отделение попадат пациенти със задух, сърцебиене или гръдна болка, вече с установено или новодиагностицирано сърдечно-съдово заболяване.

На какво се дължи големият процент на хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания днес - стрес, работа или недобра превенция?
- Сърдечно-съдовите заболявания възникват под влияние на рискови фактори - лошо хранене, тютюнопушене, стрес, намалена физическа активност. Един от най-големите проблеми в момента са хипертонията и затлъстяването. Целта на кардиолозите е да превантираме сърдечно-съдовите заболявания. Аз лично приемам като своя мисия да работя за намаляване броя на пушачите в България и да превантираме децата да не започват да използват никотинови продукти в различните им форми. Това ще е една от инициативите на Дружеството на кардиолозите в България за Световния ден на сърцето, който е на 29 септември, а именно запознаване на децата в 5-7 клас с необходимостта от изграждане на полезни навици като спорт, здравословно хранене, достатъчен сън и избягване на вредните такива като тютюнопушене. Високата здравна култура, особено в детска възраст води до по-добър живот.

Споменахте деца - какви са проблемите в детска възрастта?
- Затлъстяване и тютюнопушене. Съдовете се увреждат и те развиват ранна хипертония и атеросклеротична болест- през 20-те - началото на 30-те си години. Освен това ние сме в черната статистика за ранно започване на тютюнопушене в Европа, нашите деца до 13 години вече са опитвали или активно пушат.

В какво се състои профилактиката, за да имаме здраво сърце?
- До 18-годишна възраст човек трябва да си изследва холестерола - с всичките му фракции. Да посети кардиолог - за да се види дали сърцето функционира нормално, дали няма структурно заболяване. Да се измери артериалното налягане. Най-важна е физическата активност - колкото повече, толкова повече. Да се храним правилно - да се избягват пържените храни, рафинираните, да сме по-близо до природата. И ако можем - да избягваме тютюнопушенето.

Напоследък доста свободно се предлагат различни продукти за "забавление" - като балоните например, снус продукти. Какво влияние оказват те?
- Снуските увреждат носната лигавица и предизвикват спазъм на сърдечните артерии, може да се стигне до инфаркт. Има млади пациенти, които правят инфаркт и се стига до летален край, заради употребата на наркотици. За балоните може да се каже, че влияят периферно увреждане на нервите. Една вечер бях свидетел на това как младо момиче си поръча 9 балона в заведение - аз бях доста обезпокоена, защото това може да доведе до потискане на дишането.

Вашият съвет към хората с високо кръвно налягане - казват, че през есента ситуацията за тях се променя...
- През лятото, когато е горещо, сърцето изпомпва повече кръв, която отива към кожата, за да се охлаждаме чрез потене. Затова ни е по-ниско артериалното налягане. Хипертониците се сблъскват с ниско кръвно налягане и това налага корекция на терапията. Когато времето захладнее, терапията трябва да бъде възстановена, защото кръвното връща своите стойности. Освен това се наблюдава и известен стрес - лежерното лято свършва, идват натоварване, задръствания.

Какви са препоръките за нормално кръвно налягане?
- Стойностите са 120 на 80 и под тях, ако са по-високи стойностите, се налага лечение.

Ще споделите ли своята най-простичка рецепта за здраво сърце?
- Пазете сърцето от рисковите фактори. Движете се повече, хранете се здравословно, спете добре, разхождайте се сред природата, отделете време на семейството, избягвайте вредните субстанции.