Автор
Елена Ангелова

Още в самото начало: Как да разберете, че очаквате близнаци

Бременността с близнаци се характеризира с по-сложен от обичайния процес. Поради това жените, които носят в утробата си две бебета, са под строг медицински контрол по време на цялата бременност.

На бъдещите майки се предписват специални лекарства, които спомагат за по-лекото протичане на бременността и които намаляват риска от спонтанен аборт. Дори в ранните етапи на бременността се появяват признаци, които подсказват за два плода. Как да разберете за такава бременност?


Характеристики на двуплодната бременност

Има два вида такива бременности: монозиготна и двуяйчна. Всеки тип има свои собствени характеристики, които е важно да се вземат предвид при износването на децата.

Идентичен тип. След оплождането яйцеклетката на жената се разделя на равни части. В резултат на това бебетата се раждат еднакви: те са от един и същи пол, много си приличат на външен вид, имат сходни характери и също така еднакви склонности към болести. Това се дължи на съвпадението на набора от гени в телата на децата.

Тип двойно яйце. За да настъпи този тип бременност е необходимо жената да има едновременно узряване на две яйцеклетки, които да бъдат оплодени от сперма. Такива близнаци не са толкова сходни едно с друго. Те могат да имат различни черти на характера и различен набор от гени. Вторият тип бременност е по-често срещан и има различни характеристики. При такава бременност половете на децата обикновено са различни.

Симптоми на двуплодната бременност

Признаците за такава бременност са:

- Токсикозата се проявява много рано, често още в първите дни на забавяне на менструацията;
- световъртеж;
- раздразнителността се проявява по-силно и се появява рано;
- способността за потвърждаване на бременност с помощта на тест в самото начало на закъснението се увеличава. Втората ивица може да се появи още през първите дни;
- скоростта на растеж на корема надвишава нормалното;
- при изследване на кръв за hCG се отбелязват високи нива.
- бързо става и наддаване на тегло.

Трудно е да се идентифицират съвсем точно характерните черти на такава бременност, тъй като те до голяма степен съвпадат с характеристиките на нормалната бременност. Но основната разлика е в силната им изразеност.

Бременни, вижте как да изчислявате по седмици скоростта на качване на килограми
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Бременни, вижте как да изчислявате по седмици скоростта на качване на килограми

Автор Елена Ангелова

Възможни усложнения

Такава бременност натоварва много повече тялото на жената отколкото нормалната. Признаците на такава бременност се проявяват по-остро, отколкото при бъдещите майки, които носят в утробата си едно дете.

От общите усложнения, които възникват в процеса на двуплодната бременност, особено чести са следните:

- Белодробни и сърдечни проблеми. Заради голямото увеличение на матката, функционирането на тези органи се влошава, поради това бременната жена трябва да бъде под внимателното наблюдение на специалист.
- Появява се задух. Поради проблеми с белите дробове и сърцето, както и наддаването на тегло, жените изпитват силен задух и им става по-трудно да извършват, каквато и да е дейност.
- Умора. Появява се по същите причини. Жените, бременни с близнаци, често нямат енергията да вършат обичайната от преди домакинска работа или други дейности.
- Може да има и проблеми с отделителната система на организма. Поради уголемяването на матката, могат да се появят запек и чести позиви за уриниране.

Заради такива усложнения лекарят, под чието наблюдение е бременната жена, трябва да бъде особено внимателен. Също така самата бъдеща майка трябва да следи състоянието си.

Въпреки че бременността с две деца е съпроводена с определени трудности, при правилен подход, децата ще се родят здрави. Жените, които носят две деца, могат да родят естествено или чрез цезарово сечение. Понякога вторият вариант е неизбежен поради неправилното положение на децата в утробата или по други причини.

По време на бременността жената трябва да приема витамини, за да укрепи имунитета на децата си, както и да намали риска от развитие на вродени дефекти у бебетата.

Източник: theday.ru