Автор
Антония Михайлова

Невидимият враг в дома ни: 5 неща, които превръщат апартамента в огнище на прах

Колко често почиствате дома си? Не става въпрос за прибирането на чорапите, които с гордост сте оставили да си почиват на дивана, а за истинско, "мъчително" почистване. Всички знаем какво имаме предвид - поне веднъж седмично се въоръжавате с парцал, прахосмукачка и моп, в битка с домашната неразбория.

Но изчакайте! Има някои "проклети" предмети в дома, които са истински "капани" на праха. Всеки път, когато се сблъсквате с тях, ви се иска да хванете парцала дори в три през нощта. Нека сега да видим как можем да се отървем от въпросните събирачи на мръсотия и да спрем праховата атака в собствения си дом:

Дивани с високи крака

Мебелите с високи крака създават т. нар. "мъртва зона" на пода, където прахът се натрупва неумолимо. Ако не можете лесно да преместите тези предмети, ще имате дълъг период на чакане, докато решите да направите пролетно почистване и да поставите мебелите.

Затова е важно да минимизирате броя на такива мебели – в противен случай количеството прах в помещението ще нарасне значително, а заедно с него и броят на страдащите от алергии у дома.

Шкафове, които не стигат до тавана

Всяка хоризонтална повърхност привлича прах, но шкафовете, които не достигат до тавана, са особено предразположени към натрупването му. Те могат да изглеждат високи и удобни, но оставят празнина, в която прахът с радост се настанява.

Вградените шкафове са много по-уместен избор, тъй като те не само че предлагат стилно решение, но и предотвратяват натрупването на прах.

Перални със стандартни врати

Сигурно никога не сте се замисляли за този малък, но важен детайл. Обаче, изненада! Вратите с вдлъбнатини са истински майстори в натрупването на прах. И нека не забравяме за ръба на пералнята. Оставена да се проветрява след измиване, там се натрупва слой прах, от който може да се сътвори цяла планета.

Но не се отчайвайте! Съществуват модели с плоски врати, които са по-устойчиви на прах.

Клавиатура

Ако имате настолен компютър у дома, ще трябва редовно да забърсвате монитора, точно както системния модул. Но не забравяйте за клавиатурата. По нея постоянно се натрупва прах, а вътре се забиват парчета храна (особено ако обичате да седите на компютъра и да гледате сериал например).

За да изглежда компютърът ви много по-спретнат, можете да закупите плоска клавиатура. Изглежда по-стилна и в същото време далеч по-малък събирач на прах върху себе си.

Как да избегнем неприятната миризма в пералнята
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Как да избегнем неприятната миризма в пералнята

Автор Теодор Муховски

Дървени греди

Много хора обичат да украсяват стаята си с тях. Това изглежда наистина интересно.

Препоръчваме само да поставите гредите не хоризонтално, а вертикално. По този начин няма да се натрупва прах и композицията ще се окаже необичайна. В допълнение, това отлично дизайнерско решение ще помогне визуално стените ви да изглеждат по удължени и ще увеличи пространството в стаята.