Има храни, които не бива да се консумират преди полет, за да се избегне неразположение или причиняване на здравословни проблеми. По време на продължително седене храносмилането на човек започва да се забавя. Диетологът Елена Соломатина дава съвети какво е по-добре да не консумираме преди полет.
Според диетолога заради забавеното храносмилане по време на полет тежките храни, включително червеното месо, могат да причинят дискомфорт и усещане за тежест в стомаха. Освен това, по време на полет, кръвообращението се нарушава, което увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Затова избягвайте храните, които съдържат витамин К, който сгъстява кръвта.
Също така Соломатина съветва да НЕ пием алкохол преди полет, тъй като той увеличава натоварването на сърцето, което може да доведе до инфаркт. Препоръчва да изберем леки закуски – постно птиче месо, салата от пресни краставици и домати, както и риба.