Автор
Теодор Муховски

Само с този трик ще се отървете от котления камък веднъж завинаги

Котленият камък е един от най-често срещаните проблеми, с които се сблъсква всяка домакиня. На пръв поглед той изглежда като обикновен козметичен дефект, но натрупването му може да доведе до сериозни щети на водопроводната инсталация и домакинските уреди. Време е да разберете произхода на проблема и да набележите работещи решения.

Варовикът се отлага върху повърхностите, той се образува вследствие на разтворените във водата калциеви и магнезиеви соли. Най-често се появява по повърхността на вани, мивки, душове и домакински уреди като перални машини и чайници.

Варовиковият камък се характеризира с устойчивост на механично въздействие и много химически агенти. Той може да се образува дори върху гладки повърхности като стъкло и неръждаема стомана.

Ако се пренебрегва налепът, минералните отлагания се уплътняват и с течение на времето могат да доведат до аварии във водопроводната система, както и до увреждане на повърхностите. Освен това котленият камък провокира развитието на плесени, бактерии и вредни микроорганизми, особено във влажна среда, което е опасно за здравето.

Ето защо не бива да пренебрегвате проблема с появата му - трябва да реагирате незабавно или още по-добре, да се опитате да предотвратите появата на отлагания, за да сведете до минимум по-нататъшните усилия за борба с тях.

Как да предотвратите появата на котлен камък

Варовикът е следствие и трябва да се обърне внимание на първоначалния проблем и причината за появата му - твърдата вода. За тази цел има специални филтри и омекотители за вода. Това е ключът към предотвратяването на образуването на варовик. Целта е да се намали твърдостта на водата, количеството на калциевите и магнезиевите соли. За да предотвратите завладяването на водопроводната инсталация от варовик, се нуждаете от по-мощни системи, като например филтър за шкафове, който може да се монтира както в кухнята, така и в банята.

Не може да се пренебрегва и редовното почистване на повърхностите, които влизат в контакт с водата. Много по-лесно е да изчистите тънък, почти незабележим слой от плака, отколкото да се справите със сложно отлагане. Използвайте само меки гъби и четки, за да не повредите покритията.

Как да почиствате варовик

Съществуват множество домашни средства за борба с котления камък, които използват силно киселинни продукти като оцет или лимонена киселина. Народните методи могат да помогнат да се справите с пресни и не гъсти плаки, но е малко вероятно да се справят със стари образувания.

Освен това съществува риск попадналите под ръката ви средства да влязат в конфликт с почистваната повърхност и да я повредят, особено ако в състава им ще има абразивни частици.

Затова експертите препоръчват да не се експериментира, а веднага да се избере специализиран препарат, който със сигурност ще реши проблема. Продуктите на основата на гел са най-подходящи за почистване на санитарен фаянс, тъй като поради своята гъстота те се „залепват“ и прилепват по-добре към вертикални повърхности и в резултат на това остават по-дълго в контакт с плаката, разтваряйки я.

В същото време те не увреждат покритието. Ако трябва да почистите акрилна вана от котлен камък, трябва да изключите и състави, съдържащи алкохол, хлор и ацетон.

Има специални гелове, които имат киселинна основа и ефективно се справят със замърсяването. Но напоследък на пазара на почистващи продукти се появяват нови технологии за почистване. Едно от най-новите ноу-хау - формули с активни пробиотици в състава.

Този гел не само се бори със съществуващата плака или органични замърсявания, но и предотвратява образуването на нови отлагания до три пъти по-дълго. Полезните бактерии остават на повърхността дори след няколко изплаквания, удължавайки действието на продукта. Пробиотиците образуват защитен филм и не позволяват на плаката и микробите да се закрепят върху повърхностите.

Важно: Моля, прочетете препоръките за грижа на производителя, преди да почистите повърхностите. Някои материали може да са чувствителни към агресивни химикали или механични действия. А основното в борбата с образуването на котлен камък е да изберете внимателно продукта, да следвате инструкциите и да не забравяте да използвате защитни ръкавици. Въпреки че варовикът все още е много често срещан проблем, той не е толкова труден за решаване.

Невидимият враг в дома ни: 5 неща, които превръщат апартамента в огнище на прах
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Антония Михайлова

Невидимият враг в дома ни: 5 неща, които превръщат апартамента в огнище на прах

Автор Антония Михайлова