Автор
Кристина Кирова

Един ден ще живеем вечно: учен разказа какво наистина предстои за човечеството

Представете си свят, в който смъртта не е нищо повече от временно състояние. Как ви звучи това? Всъщност пътят ни да няма край, да не слагаме точка на живота, а единствено запетайки или многоточия, след които все ще предстои нещо. Но не и тишина, не и финал.

Това е новата теория на учените, която всъщност може и да не ви звучи толкова ново. Но пък категоричността, с която казват, че един ден ще живеем вечно, звучи някак по новому по-силна.

Според д-р Сам Парниа, който неведнъж е говорил публично по темата за живота след смъртта или по-скоро за смъртта като едно по-различно понятие от това, което познаваме, твърди че издъхването е напълно обратим процес. Той добавя, че мозъкът ни подлежи на "спасение" в продължение на няколко дни след "последния ни час" и е напълно възможно да бъдем съживени, а това е въпрос на време за науката. Всъщност той няма никакво търпение да види с очите си как хора, които се водят за мъртви, оживяват. И това определено означава, че не сме далеч от този повратен за човечеството момент.

В книгата си "Съзнателното умиране", д-р Парниа заявява категорично, че съживяването на мъртъв човек всъщност е много по-малко трудна задача, отколкото си представяме. С две думи - ако допреди няколко години съживяването е било въпрос, отнасящ се по-скоро към фантастиката, то днес е част от научната реалност.

При експеримент, проведен лично от д-р Сам Парниа, той открива, че мозъчните клетки запазват пълна активност до 48 часа, след като са извадени от тялото на покойника. И това се е случило единствено и само с използването на лед.

Макар и изказванията на д-р Парниа все още да звучат фантастично, той е сигурен, че много хора, които са "отписани", ще бъдат връщани към живота един ден. А с всеки изминал час науката е все по-близо до този успех.