Автор
Ева Григорова

Братя в конфликт: Как съветът на Уилям за Меган взриви отношенията му с Хари

Враждата между принц Уилям и принц Хари продължава вече дълги години. Слуховете за разрив започнаха да се разпространяват скоро след като Хари се ожени за Меган Маркъл. През 2019 г. по-младият брат на практика потвърдил конфликта в документален филм на ITV, където заявил, че той и Уилям са поели по "различни пътища". Изглежда е имало много повратни моменти в хладните им отношения през последните години и според книгата Finding Freedom, един от тях настъпил, когато Уилям се опитал да даде братски съвет на по-малкия Хари, но нещата не се развили по план.

В биографията на Хари и Меган пише, че Уилям се опасявал, че брат му е бил "заслепен от страст" в стремежа си да се ожени за Меган. Авторите твърдят, че херцогът на Съсекс се ядосал от това, което възприел като "снобско" отношение на брат си към неговата любима. Каролин Дуранд и Омид Скоби твърдят, че Хари се обидил от непоискания съвет на Уилям да "отдели, колкото време е нужно, за да опознаеш това момиче". Според двамата, Уилям бил щастлив за брат си, но "просто искал да се увери, че Хари не е заслепен от страстта си". Но по-малкият му брат очевидно се обидил от израза "това момиче" и го изтълкувал като "снобски и покровителствен".

В продължение на няколко години Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, беше смятана за потенциален миротворец, който може да помогне на двамата братя да заровят томахавката. Въпреки това, Хари се обърна и срещу нея в противоречивите си мемоари "Резервният". В книгата и в няколко интервюта за нейното популяризиране, той обвини Кейт в "стереотипно мислене" за съпругата му Меган, казвайки, че поведението ѝ създало бариера и сподели подробности за спор относно роклите на шаферките по време на сватбата му, който разплакал Меган.

Сега бившата кралска кореспондентка на Би Би Си Джени Бонд казва, че Кейт е била наранена и обидена от атаките на Хари и Меган и е малко вероятно враждата им да бъде разрешена скоро. В интервю за OK! тя споделя: "Когато идваш от щастливо, единно семейство - както е при Катрин - е изключително трудно да разбереш как хората могат да се отчуждят. Мисля, че тя вярваше, че разривът може да бъде поправен и след погребението на принц Филип видяхме как тя разговаря с Хари и очевидно насърчава Уилям да направи същото. Но сега знаем, че това не е проработило. Всъщност Уилям и Хари са имали бурна кавга веднага след погребението. Идва момент, когато просто трябва да приемеш, че щастливите семейства не са игра, в която всеки може да участва.

Катрин е била наранена и обидена от нещата, които Хари и Меган са казали, но тя и Уилям са много силен екип и предполагам, че заедно са стигнали до заключението, че разривът с Хари не може да бъде поправен в обозримо бъдеще. Те са затворили съзнанието си за тази възможност и са решили да продължат с живота си."