Автор
Веселина Петрова

Въпрос с повишена трудност: Кой е най-старият град в света

Оказва се, че отговорът на въпроса не е никак лесен. Защото градовете, които си оспорват първенството, са сравнително близо като дати на основаване.

Един от основните претенденти за първото място е Йерихон, Палестина. Той е на около 11 000 години. Археологически доказателства сочат, че районът е бил място на множество последователни селища през последните хилядолетия. Смята, че части от града и неговите известни стени са били построени около 9000 г. пр. н. е. Т.е. можем да заключим, че това със сигурност е най-старият град в света. Но дали е бил обитаван през цялото време? Според някои източници е бил изоставен в продължение на векове.

И тогава се насочваме към втория претендент в класацията - Дамаск, Сирия. Доказателствата за заселване на хора в сирийската столица също датират от хилядолетия. Разкопки в покрайнините на града показват, че обектът на световното културно наследство е бил обитаван още от 8 000 до 10 000 г. пр.н.е., според ЮНЕСКО. Но официално се смята, че градът е основан едва през третото хилядолетие пр. н. е.

Алепо, Сирия, също има хилядолетна история. Има доказателства, за наличието на човешка цивилизация, обитавала мястото през X век пр. н. е. През второто хилядолетие пр. н. е. градът се превръща в ключово място, разположен на кръстопътя на няколко важни търговски пътища.

Фаюм, Египет, е бил основан от древните египтяни като Шедет и известен като Крокодилополис от гърците. Намира се на река Нил на около 100 километра южно от съвременната столица Кайро. Има доказателства, че е бил обитаван още през 7200 г. пр. н. е., като първата земеделска общност се появява тук в някакъв момент през шестото хилядолетие пр. н. е., което го прави най-старият град в Египет и едно от най-старите селища в Африка, пише lifestyle.