Много домакини са свикнали след готвене веднага да накисват съдовете, така че след това остатъците от храна да не залепват и да не се налага упорито да търкат. И ако при чиниите и тенджерите това все пак може да се получи, то при тиганите не е препоръчително да се прави. Ето какви са основанията за това.
По принцип тиганът за пържене се използва за пържене с олио. А неговата температура на кипене е три пъти по-висока от тази на водата. Това означава, че когато готвите в олио, температурата на ястията също ще бъде много по-висока, отколкото ако се готвят във вода.
)
Но защо все пак не трябва да изливате вода върху горещ тиган веднага след готвене? Проста физика - при внезапна промяна на температурата всеки материал изпитва термичен шок, който води до появата на микропукнатини, както на повърхността, така и във вътрешността му.
Няма значение от какво е направен тиганът ви - от чугун или неръждаема стомана. Вследствие на температурните разлики продуктът ще се деформира, дъното ще стане неравномерно. В резултат на това (особено ако правите това често) тиганът няма да стои правилно на котлона, а ще се клати. Така храната ще се нагрява неравномерно. Това може да доведе до изгаряне на храната по време на готвене или до нейното недостатъчно сготвяне.
)
Експертите съветват да изчакате около 10 минути, за да се охлади тиганът до стайна температура. Отстраняването на остатъците от храна ще бъде също толкова ефективно. Въпреки това, с тази мярка ще можете да удължите живота на съдовете си.
Как да почиствате тигани, изработени от различни материали
- Тефлонови - твърдите метални гъби и четки за съдове не са подходящи за този материал. Той може да се почиства с помощта на сапун за пране или обикновени почистващи препарати.
- Керамични - те не понасят температурни колебания. Поради това тиганите за пържене се напукват. Също така е забранено да се поставят върху тях замразени храни в нагорещено състояние. Измивайте такива тигани след охлаждане с вода със стайна температура, като използвате сапун за пране или почистващи препарати.
- Мраморни - това покритие на тиганите се смята за най-издръжливо. Те понасят добре високите температури. Но тези съдове за готвене не обичат резките промени и дългото накисване. Най-добре е да го почиствате с домакински сапун или почистващи препарати.
- С незалепващо покритие - веднага след като сте сготвили храната, оставете тигана сам да се охлади до стайна температура. След това може да го измиете в топла вода с помощта на мека гъба. Не използвайте прахове за почистване или твърди четки.
)
Когато по повърхността на тигана има само масло, без остатъци от храна, пепел или други вещества, можете да се откажете от миенето. Продуктът трябва да се избърше с обикновена хартиена салфетка. Ако по повърхността остане лек слой олио, в това няма нищо лошо.