Новогодишните празници наближават, което означава, че скоро много хора ще се съберат с близките си на една маса. Но въпреки радостта от семейните събирания, след празника често се усеща тежест и дискомфорт. Какво не е наред с обичайните празнични ястия от гледна точка на диетологията и как да поддържаме отлично здраве през този период, нека разберем с нашия експерт.
Защо традиционните новогодишни ястия са предизвикателство за организма
По време на празниците не искаме да се ограничаваме и сме склонни да преяждаме. В същото време любимите ни маслини, херингата под козирката, домашните баници и шампанското могат сериозно да натоварят черния дроб и стомашно-чревния тракт, причинявайки храносмилателни разстройства и други неприятни последици.
)
Основни недостатъци на празничните ястия:
- Високо съдържание на калории и излишък на наситени мазнини. Например майонезата и пърженото месо в големи количества увеличават натоварването на сърцето и кръвоносните съдове;
- Много добавена захар. Десертите, соковете, газираните напитки и коктейлите могат да предизвикат рязко повишаване на кръвната глюкоза, което води до умора и раздразнителност, а в дългосрочен план може да повлияе за развитието на диабет;
- Много сол. Консумацията на колбаси, солени закуски и консервирани храни, които съдържат трансмазнини, може да повиши кръвното налягане и да задържи течности в организма;
- Липса на фибри. По време на процеса на готвене зеленчуците в салатите често са силно обработени, като губят полезните си свойства. А липсата на фибри затруднява храносмилането и може да доведе до стомашен дискомфорт.
)
При такова небалансирано хранене ситуацията се влошава от алкохола: в големи количества той води до дехидратация и разрушава чернодробните клетки.
Но дори и при тези фактори не е необходимо да се отказвате от любимите си ястия. Малките промени в рецептите и съзнателният подход към избора на продукти ще ви помогнат да се насладите на почивката без вреда за здравето.
Приготвяне на здравословни версии на новогодишни салати
Можете да се научите да променяте обичайните ястия, така че да намалите съдържанието на наситени мазнини и да увеличите количеството на фибри, витамини, протеини и други полезни вещества.
- Заменете закупената от магазина майонеза - използвайте гръцко или натурално кисело мляко без добавки или пригответе лек сос от зехтин, лимонов сок и горчица. Можете също така да експериментирате с вкусове, като приготвите вегетарианска майонеза на основата на бобова аквафаба;
- Заменете колбаса - изберете пилешки гърди, пуешко или варен език. Вместо да купувате херинга, опитайте сами да я осолите предварително;
)
- По-малко картофи - добавете цвекло, моркови, грах, краставици, репички или други пресни зеленчуци. Може да опитате нов подход към салатите и да замените цял слой с авокадо, боб или целина и ябълка;
- Повече зелени подправки - магданоз, копър, зелен лук - ще придадат на ястието вкус и хранителни вещества.
Как да подредим вкусна и здравословна празнична трапеза
За да запазите своето здраве и здравето на близките си, направете балансирано меню за празника. Основните ястия и салатите могат да бъдат допълнени със сезонни зеленчуци, пълнозърнести продукти (киноа, елда, кафяв ориз) и пробиотици за здравето на червата, като кимчи, комбуча, кисело зеле.
Здравословните закуски могат да включват зеленчукови пръчици с хумус, плодове и ядки. А вместо тежки десерти - печени ябълки с канела, плодови салати или мусове от кисело мляко.
Методите на готвене също играят роля. Печенето, задушаването, печенето на скара или задушаването на пара вместо пърженето ще спомогнат за запазване на вкуса на храната и максимален брой хранителни вещества. За предпочитане е да готвите с нерафиниран зехтин или масло от авокадо, богати на омега-3.
И не забравяйте да хидратирате тялото си. За да поддържате водния баланс и да контролирате апетита, на масата трябва да има карафи с вода, към които можете да добавяте резени лимон, плодове, розмарин или специални сашета за подобряване на вкуса и качеството на водата.