Автор
Евелин Попадийна

Уау! Учени откриха как да намалим калориите в ориза с 50% още докато го готвим

Оризът присъства в ястия от почти всяка национална кухня. Въпреки популярността му обаче, той не се счита за докрай полезен. Съдържа много празни въглехидрати, които допринасят за образуването на мастни натрупвания.

Изследователи от Колежа по химически науки в Шри Ланка са намерили начин, който намалява калориите в ориза с 50%. Така ястието с ориз може да стане много по-здравословно и дори да отслабнете.

Различните сортове ориз съдържат от 0,5 до 4,5% устойчиво нишесте. То не се абсорбира от храносмилателната система и се превръща в захар в кръвта, като допринася за затлъстяването. Специалистите обаче открили как да увеличат процента на устойчиво нишесте в зърнената култура. А начинът е много лесен – просто добавете малко мазнина.

При приготвянето на ориза, щом водата заври, добавете малко кокосово масло. Когато е готов го оставете в хладилника за 12 часа. Тази лесна процедура променя структурата на нишестето в ориза. По този начин той ще стане устойчив и ще изгуби калорийното си съдържание.

Красота и здраве от кухненското шкафче: Всичко за ползите от оризовата вода
ЗДРАВЕ
Автор Антония Михайлова

Красота и здраве от кухненското шкафче: Всичко за ползите от оризовата вода

Автор Антония Михайлова