Автор
Елена Ангелова

4 ключови тайни: Как да приготвите най-вкусните бъркани яйца

За някои домакини поговорката „леко като да опържиш яйце“ няма смисъл, защото процесът при тях се превръща в лотария с непредсказуем изход.

Всъщност в това ястие няма нищо сложно, просто трябва да следвате няколко правила и да се придържате към технологията.

Яйцата за бъркани яйца

Бърканите яйца обикновено се приготвят от кокоши яйца. Но можете да изпържите и пъдпъдъчи, гъши, патешки и дори - щраусови яйца. Въпреки това, начинаещите домакини трябва първо да овладеят по-малко екзотичните опции. За ястието се избират най-пресните яйца.

Готвенето на бъркани яйца започва със старателно измиване на яйцата и оставянето им да престоят на стайна температура за известно време. За съжаление, няма да можете да направите вкусни бъркани яйца от студени яйца. Между другото, колкото по-дълго са били съхранявани яйцата, толкова по-лесно е да отстраните черупките след сваряването им.

Избор на тиган

Големината на тигана зависи от това колко яйца искате да изпържите наведнъж. Известни готвачи твърдят, че единичното идеално яйце е изпържено в 16-сантиметров тиган. Самият тиган трябва да бъде тежък, чугунен или със специално незалепващо покритие.

View post on Instagram
 

С какво да ги пържите

Пържените яйца в мас или бекон имат много фенове, но естетите не харесват този метод на пържене на яйца - белтъците се оказват мръсни поради изпържените преди това парчета бекон.

Бърканите яйца в зехтин имат приятен, леко билков аромат и са чист протеин. Маслото е подходящо и за бърканите яйца. Но е по-добре да използвате все по-популярното напоследък „гхи“ - разтопено масло, което е с приятен орехов вкус и деликатен аромат.

Източник: theday