Автор
Теодор Муховски

Рецепти за мързеливи: тези 3 постни супи могат да се приготвят само за 30 минути

Вкусът на тези ястия ще зарадва не само вас, но и вашите близки.

Понякога твърде дълго трябва да си отговаряте на въпроса какво вкусно да приготвите за закуска, обяд и вечеря.

Решихме да потърсим съвет от експертите в областта - готвачи, които с удоволствие споделиха с нас рецепти за вкусни постни супи. Прочетете и ги включете в ежедневното си меню.

Супа от пюре от червена леща

Време за приготвяне - 30 мин.

Рецепта за - 4 души

Съставки:

червена леща - 300 г

бял лук - 1 бр.

масло - 25 г

доматено пюре - 2 с.л.

семена от кимион - 1/2 ч.л.

сушена мащерка - 1/2 ч.л.

сушена мента - 1/3 ч.л.

картофи - 2 бр.

моркови - 1 бр.

вода - 2,5 л

всякаква сол - 1 ч.л.

смлян черен пипер - на вкус

Метод на приготвяне:

1. Обелете и нарежете на ситно лука. В тиган разтопете маслото. Добавете нарязания лук и го запържете на среден огън за 3 минути.

2. Добавете доматеното пюре, кимиона, мащерката и ментата. Загрейте за минута и разбъркайте. Отстранете от огъня. Обелете картофите и морковите. Нарежете картофите на кубчета, а морковите - на средно ренде.

3. Сложете лещата в голяма купа и я изплакнете добре. Поставете я в тенджера. Напълнете я със студена питейна вода и я оставете да заври. Отделете пяната и варете на слаб огън без капак в продължение на 10 минути.

4. Добавете картофите и морковите. Овкусете със сол. Оставете да заври и гответе още 10 минути. Добавете лука и доматеното пюре. Овкусете с черен пипер и оставете да заври. Отстранете от огъня.

5. Пасирайте супата от леща с потапящ миксер. Сервирайте с резенче лимон и горещо масло.

Борш със сини сливи

Време за готвене - 30 мин.

Рецепта за - 4 души

Съставки:

цвекло - 60 г

моркови - 25 г

картофи - 65 г

бяло зеле - 60 г

бял лук - 25 г

чесън - 2 г

нерафинирано растително масло - 30 мл

бяла захар - 8 г

трапезен оцет - 4 мл

вода - 650 мл

доматено пюре - 15 г

всякаква сол - 3 г

черен пипер - 2 г

дафинов лист - 1 г

пресен магданоз - 1 г

пресен копър - 1 г

сушени сини сливи - 15 г

Метод на приготвяне:

1. Нарежете цвеклото и морковите на тънки сламки, а картофите - на пръчици. Настържете зелето, лука нарежете на полукръгове, а чесъна - на тънки филийки.

2. Морковите, лукът и чесънът се запържват в растително масло до златист цвят.

3. Цвеклото се запържва отделно в растително масло. Добавят се захарта и оцетът, разбърква се. Запържва се, докато оцетът се изпари, залива се със 100 ml вода и се задушава до готовност на цвеклото.

4. Добавете задушените зеленчуци и доматеното пюре към свареното цвекло. Разбъркайте и задушете за още 7-10 минути.

5. В тенджера кипнете вода, сложете зелето и варете до полуготовност. Добавете картофите и продължете да варите на средна температура, докато зеленчуците омекнат.

6. Прибавете останалите зеленчуци, сол, черен пипер и дафинов лист. Варете на слаб огън още 2-3 минути.

7. Сливите първо се накисват за 10 минути, подсушават се, нарязват се на сламки и се добавят към готовия постен борш преди сервиране.

Супа от печени батати с джинджифил и зелен лук

Време за готвене - 30 мин.

Рецепта за - 6 души

Съставки:

батати (сладки картофи) - 750 г

зехтин - 10 мл

чесън - 10 г

маринован джинджифил - 15 г

зелен лук - 15 г

кокосово мляко - 400 мл

зеленчуков бульон - 400 мл

всякаква сол - 10 г

смрадлика - 1 г

сушен риган - 1 г

Метод на приготвяне

1. В голяма тенджера с дебело дъно задушете чесъна, зеления лук и пресния джинджифил в зехтина. Овкусете със сол и гответе, докато омекнат.

2. Добавете в тенджерата нарязаните на кубчета печени батати, кокосовото мляко и зеленчуковия бульон. Гответе в продължение на 20 минути.

3. Смесете всичко в блендер до получаването на гладка супа на пюре.

4. Поръсете със сумак и сушен риган при сервиране.

Да ви е сладко!

Любимата зимна супа на Гуинет Полтроу, с която тя поддържа 60-сантиметрова талия дори на 51
ПО ЖЕНСКИ
Автор Антония Михайлова

Любимата зимна супа на Гуинет Полтроу, с която тя поддържа 60-сантиметрова талия дори на 51

Автор Антония Михайлова
View post on Instagram