Вкусът на тези ястия ще зарадва не само вас, но и вашите близки.
Понякога твърде дълго трябва да си отговаряте на въпроса какво вкусно да приготвите за закуска, обяд и вечеря.
Решихме да потърсим съвет от експертите в областта - готвачи, които с удоволствие споделиха с нас рецепти за вкусни постни супи. Прочетете и ги включете в ежедневното си меню.
Супа от пюре от червена леща
Време за приготвяне - 30 мин.
Рецепта за - 4 души
Съставки:
червена леща - 300 г
бял лук - 1 бр.
масло - 25 г
доматено пюре - 2 с.л.
семена от кимион - 1/2 ч.л.
сушена мащерка - 1/2 ч.л.
сушена мента - 1/3 ч.л.
картофи - 2 бр.
моркови - 1 бр.
вода - 2,5 л
всякаква сол - 1 ч.л.
смлян черен пипер - на вкус
Метод на приготвяне:
1. Обелете и нарежете на ситно лука. В тиган разтопете маслото. Добавете нарязания лук и го запържете на среден огън за 3 минути.
2. Добавете доматеното пюре, кимиона, мащерката и ментата. Загрейте за минута и разбъркайте. Отстранете от огъня. Обелете картофите и морковите. Нарежете картофите на кубчета, а морковите - на средно ренде.
3. Сложете лещата в голяма купа и я изплакнете добре. Поставете я в тенджера. Напълнете я със студена питейна вода и я оставете да заври. Отделете пяната и варете на слаб огън без капак в продължение на 10 минути.
4. Добавете картофите и морковите. Овкусете със сол. Оставете да заври и гответе още 10 минути. Добавете лука и доматеното пюре. Овкусете с черен пипер и оставете да заври. Отстранете от огъня.
5. Пасирайте супата от леща с потапящ миксер. Сервирайте с резенче лимон и горещо масло.
Борш със сини сливи
Време за готвене - 30 мин.
Рецепта за - 4 души
Съставки:
цвекло - 60 г
моркови - 25 г
картофи - 65 г
бяло зеле - 60 г
бял лук - 25 г
чесън - 2 г
нерафинирано растително масло - 30 мл
бяла захар - 8 г
трапезен оцет - 4 мл
вода - 650 мл
доматено пюре - 15 г
всякаква сол - 3 г
черен пипер - 2 г
дафинов лист - 1 г
пресен магданоз - 1 г
пресен копър - 1 г
сушени сини сливи - 15 г
Метод на приготвяне:
1. Нарежете цвеклото и морковите на тънки сламки, а картофите - на пръчици. Настържете зелето, лука нарежете на полукръгове, а чесъна - на тънки филийки.
2. Морковите, лукът и чесънът се запържват в растително масло до златист цвят.
3. Цвеклото се запържва отделно в растително масло. Добавят се захарта и оцетът, разбърква се. Запържва се, докато оцетът се изпари, залива се със 100 ml вода и се задушава до готовност на цвеклото.
4. Добавете задушените зеленчуци и доматеното пюре към свареното цвекло. Разбъркайте и задушете за още 7-10 минути.
5. В тенджера кипнете вода, сложете зелето и варете до полуготовност. Добавете картофите и продължете да варите на средна температура, докато зеленчуците омекнат.
6. Прибавете останалите зеленчуци, сол, черен пипер и дафинов лист. Варете на слаб огън още 2-3 минути.
7. Сливите първо се накисват за 10 минути, подсушават се, нарязват се на сламки и се добавят към готовия постен борш преди сервиране.
Супа от печени батати с джинджифил и зелен лук
Време за готвене - 30 мин.
Рецепта за - 6 души
Съставки:
батати (сладки картофи) - 750 г
зехтин - 10 мл
чесън - 10 г
маринован джинджифил - 15 г
зелен лук - 15 г
кокосово мляко - 400 мл
зеленчуков бульон - 400 мл
всякаква сол - 10 г
смрадлика - 1 г
сушен риган - 1 г
Метод на приготвяне
1. В голяма тенджера с дебело дъно задушете чесъна, зеления лук и пресния джинджифил в зехтина. Овкусете със сол и гответе, докато омекнат.
2. Добавете в тенджерата нарязаните на кубчета печени батати, кокосовото мляко и зеленчуковия бульон. Гответе в продължение на 20 минути.
3. Смесете всичко в блендер до получаването на гладка супа на пюре.
4. Поръсете със сумак и сушен риган при сервиране.
Да ви е сладко!