Автор
Теодор Муховски

Всяка домакиня трябва да го знае: така се готви хрупкав ориз

Китайците и японците ядат варен ориз почти всеки ден. Може би затова изглеждат толкова свежи и млади. Но не е лесно да се приготви правилно хрупкав ориз. Той често се получава лепкав, бухнал или подобен на пудинг.

Как да сготвите хрупкав ориз: инструкции

За да сготвите ронлив ориз, ще ви трябват:

- дебелостенна тенджера с обем около 2 литра - тя запазва по-добре топлината, оризът в нея практически не изгаря;

- ориз;

- вода;

- сол.

На първо място, трябва да изберете правилния вид ориз.

Ще ви трябва дългозърнест ориз. Специалистите препоръчват сортовете жасмин или басмати. Можете да вземете задушен ориз, чиито зърна имат по-малка крехкост при варене. Не се препоръчва използването на кръглозърнести сортове, които имат по-високо съдържание на въглехидрати и, най-важното, трябва твърде много да се варят.

Метод № 1: класически

Измерете необходимото количество ориз. За гарнитура за 4 порции ще е достатъчна 1 чаша. Изплакнете добре оризовите зърна, като може да сменяте водата до 10 пъти. В идеалния случай трябва да изплаквате ориза, докато водата стане бистра.

Разпръснат ориз

Пропорциите зависят от вида на ориза, който сте решили да приготвите. Дългозърнестият ориз ще изисква от една и половина до две чаши вода, среднозърнестият - две - две и половина, кръгъл ориз изисква от две и половина до три чаши вода, същото количество ще е необходимо и за приготвянето на кафяв ориз. Ако оризът се приготвя на пара, са необходими две чаши вода, ако е див - три и половина чаши. Измерете точното количество вода, за да не се налага да доливате течност при готвенето, тъй като това може да развали ястието.

Време за готвене - 50 мин.

Рецепта за - 4 души

Съставки:

- Дългозърнест ориз - 1 чаша

- всякаква сол - 1 ч.л.

- масло - 1,5 с.л.

Начин на приготвяне:

1. След като измиете ориза, го прехвърлете в тенджера и го залейте с гореща вода. Трошливият ориз не трябва да се вари в студена вода - така той ще поеме много вода по време на готвенето и ще се свари много, ще се получи точно като „ориз за суши“.

2. Незабавно посолете ориза и покрийте съда с капак. Ще ви е необходима една чаена лъжичка сол на чаша ориз без връх на солта.

3. Включете котлона на максимална степен. Водата в тенджерата трябва да заври бързо - почти веднага. Намалете котлона до минимум и задушавайте ориза на слаб огън в продължение на 15 минути. Не разбърквайте ориза и не вдигайте капака.

4. Когато времето за готвене изтече, изключете котлона. Сложете една и половина супени лъжици масло върху сварения ориз. Затворете капака и оставете ориза да престои 20 минути. През това време той ще абсорбира напълно останалото малко количество вода, а маслото ще придаде на ориза допълнителен аромат и по-мек вкус.

5. След 20 минути отворете съда и ще видите бял ронлив ориз, напълно сух, зърно до зърно. В никакъв случай не ви съветваме да изплаквате такъв ориз, така само ще го развалите. Ако искате да добавите ориз към салатата, охладете го предварително.

Метод № 2: с накисване

Този метод изисква подготовка: за да стане оризът ронлив, трябва да го изплакнете, а след това да го накиснете в студена вода за 24 часа.

След това го пригответе по същата схема като при първия метод, но налейте вода, така че да покрие ориза с около два пръста. Посолете, разбърайте и покрийте с капак. Оризът се вари около 10 минути на слаб огън: поради накисването му той ще се свари по-бързо. След това оставете ориза да престои под капак за около 15 - 20 минути и можете да сервирате.

Друг вариант е да залеете ориза с вряла вода за час-два, ако чакането 24 часа ви се струва прекалено дълго.

Метод № 3: без изплакване

Смята се, че е невъзможно оризът да стане ронлив без измиване.

Първо загрейте малко растително масло в тенджера. След това изсипете ориза и го запържете за минута-две, като разбърквате непрекъснато. Оризът бързо ще придобие златист цвят. Заедно с ориза можете да добавите куркума. Залейте я с вряла вода, така че водата да покрие кашите на два пръста отгоре. Внимавайте, водата може да се разплиска! Посолете, разбъркайте, намалете котлона до минимум и варете около 10 минути.

Този метод е особено добър при готвене на дългозърнест ориз, кръглите оризища ще се държат по различен начин.

Как да сварите ронлив ориз: препоръки

За да предотвратите залепването на ориза при готвене, спазвайте следните правила:

- прецизно измервайте количеството вода. Можете да се ръководите от пропорциите, които производителят е посочил на опаковката;

- заливайте ориза само с гореща или вряща вода;

- преди готвене го изплакнете няколко пъти под течаща вода, докато водата стане напълно прозрачна;

- не добавяйте подправки във водата заедно с ориза;

- докато оризът се вари, покрийте съда с прозрачен капак, за да можете да наблюдавате процеса на готвене;

- варете ориза на слаб огън;

- не отваряйте капака на тенджерата по време на готвенето, за да не излиза пара;

- след готвенето оставете ориза да престои известно време под капака.

Как да приготвите ориз в микровълнова фурна

Можете да приготвите хрупкав ориз дори в микровълнова фурна. Първо изплакнете добре ориза. След това поставете ориза в купа за микровълнова фурна и добавете необходимото количество вода и сол. Покрийте съда с капак и го поставете в микровълновата фурна. Гответе на пълна мощност за около 17-18 минути. През това време оризът трябва да се разбърка два пъти. След готвенето оставете ориза да престои под капака за известно време (5-10 минути), след което разбъркайте. Оризът не е необходимо да се мие, той ще се получи ронлив, красив и вкусен.

Как се приготвя ронлив ориз в торбичка

За начинаещите може да е доста трудно да приготвят ронлив ориз. Тази рецепта не изисква никакво специално внимание. Основното нещо е да добавите достатъчно вода и да не забравяте да следите за времето.

Пригответе следните съставки:


- ориз в торбички за готвене;

- вода;

- сол.

Налейте повече вода в тенджера, посолете малко (четвърт чаена лъжичка) и поставете в нея торбичките с ориз. Гответе на среден огън в продължение на 18 минути, докато оризът набъбне, т.е. се свари. Внимателно извадете торбичките с решетъчна лъжица или за ъгъла на торбичката с ръце, като внимавате да не се изгорите.

Поставете торбичката със сварен ориз върху чиния и отрежете ръба ѝ с ножица. Освободете ориза от торбичката и го разстелете в чинията, така че да не се слепва. Ястието ви вече е готово за консумация.

Ето този плод е много специален: китайците вярват, че носи щастие и лекува
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Веселина Петрова

Ето този плод е много специален: китайците вярват, че носи щастие и лекува

Автор Веселина Петрова