Автор
Веселина Петрова

Тайните на най-добрите шеф готвачи: Как да приготвите шоколадова глазура

Много хора обичат сладкиши, особено шоколадови. За някои шоколадовата глазура е любимата им част от всяко сладко изкушение. Ето какво трябва да знаете, за да ви се получи страхотно.

Най-добрата шоколадова глазура се прави от 70% черен шоколад и 33% животинска сметана. Разтопете шоколада, добавете загрятата в микровълнова сметана, разбъркайте добре и направете капки върху тортата или залейте цялата торта. Съотношението е приблизително едно към едно.

Как да си направите правилно вкусна шоколадова глазура

За да стане глазурата без бучки, първо трябва да смесите захарта с какаото на прах и едва тогава да добавите вода. В противен случай няма да можете да разбъркате добре глазурата.

Ако правите бяла глазура от разтопен шоколад, трябва да добавите няколко супени лъжици мляко или заквасена сметана. Без това глазурата ще стане твърде гъста и ще се втвърди върху тортата по-бързо, отколкото можете да я намажете.

Вместо гранулирана захар е по-добре да използвате пудра захар - тогава глазурата ще се приготви много по-бързо. И можете да добавите малко ванилия за аромат или портокалова кора, ако правите цитрусов сладкиш.

Не е препоръчително да намазвате глазурата, когато е прекалено гореща, тъй като бързо ще се се разтече. Най-добре изчакайте малко да стегне. Но е важно да не пропускате момента, в противен случай ще трябва да се разтопи отново.

Шоколадова глазура от какао на прах


Необходими съставки:

2 с.л. какао на прах без захар
3 с.л мляко 2,5% масленост
0,5 ч.ч. пудра захар
30 г масло
0,5 ч.л. смляна ванилияНачин на приготвяне:

Смесете захарта и какаото на прах в емайлирана тенджера. Към тях добавете млякото и разбъркайте добре.
Сложете на слаб огън и гответе при непрекъснато бъркане, докато глазурата започне да се разпенва. След това отстранете от огъня.
Изчакайте около 10 минути, докато глазурата леко се охлади и стегне. След това добавете маслото и разбийте с миксер.
За да покриете тортата с шоколадова глазура, поставете я върху решетка, а отдолу поставете голяма чиния или поднос. След това бавно изсипете глазурата в средата на тортата и я разнесете равномерно с шпатула от центъра към краищата.
След това изравнете странично. Излишната глазура ще се отцеди през решетката в тавата.
След това поставете тортата в хладилника и изчакайте, докато глазурата се втвърди.
Ако глазурата е много гъста и не се разнася добре върху тортата, върнете я в съда, добавете малко вода и оставете отново да заври.

Глазура от настърган шоколадНеобходими продукти:
150 г черен шоколад
250 мл заквасена сметана 20%
4 с.л. бяла захар

Начин на приготвяне: Настържете шоколада. Смесете захарта със заквасена сметана в тенджера. Поставете на слаб огън и изчакайте, докато захарта се разтвори напълно. Важно е глазурата да се разбърква постоянно.
След това добавете настъргания шоколад в тигана и гответе, докато шоколадовата глазура стане гладка.
Свалете от огъня и продължете да бъркате, докато глазурата се сгъсти. Изсипете го върху блата.