Ако се съди по думите на Робърт Кенеди-младши пред Fox News, растителното олио, включително и слънчогледовото, е много вредно за здравето и организма. Според Кенеди, новият здравен министър на САЩ, е далеч по-полезно да се готви в животинска лой така, както са го правили предците ни и в Европа, и в Америка.
И все пак, нека помислим... Олиото е изключително калорично - в 100 грама се съдържат около 884 калории и по тази причина, при започването на хранителен режим, понякога е първото, което трябва да изключим.
За разлика от препоръчваната от Кенеди животинска лой, олиото обаче има ниско съдържание на наситени мазнини.
И както пише в специализирания сайт за здраве и медицина WebMD, слънчогледовото олио съдържа полезните за организма Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Те могат да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания, да намалят холестерола и в разумни количества да повлияят благоприятно на кръвното налягане.
Точно Омега-3 и Омега-6 мастните киселини са сред най-изтъкваните предимства на зехтина като здравословна алтернатива на олиото.
"Добрият" холестерол на свой ред спомага и за здравето на стомаха и се бори с подуването и дискомфорта след хранене. И не на последно място слънчогледовото олио е богато на витамин Е.
)
За разлика от зехтина, олиото от слънчогледови семки има висока точка на димене и прегаря много по-трудно, пише webcafe.
Затова и до днес дори шеф-готвачите най-често препоръчват да се готви с растително олио като това от слънчогледови или гроздови семки, защото в противен случай храната би могла да се окаже канцерогенна.
Няма как да пропуснем и че в много държави, включително и в България, олиото е чувствително по-евтино от зехтина.
Робърт Кенеди донякъде е прав - защото опасността не е в продукта, а в дозата му. Всички масла и олио, независимо от произхода, са висококалорични и прекалената им употреба бързо води до напълняване.