Автор
Веселина Петрова

Пет трика за пестене на енергия по време на готвене

Според някои данни тричленно домакинство използва около 11 процента от общата енергия, консумирана в домакинството за готвене и приготвяне на храна. Триковете, които ви представяме по-долу, могат да ви помогнат да спестите много електричество, ако последователно ги следвате. Така ще допринесете за опазването на околната среда, а портфейлът ви ще ви благодари в края на месеца.

Независимо дали сметките ви за електричество растат до небето или сте загрижени за околната среда, струва си да намерите начини да намалите консумацията на енергия по време на готвене.

Можете да направите това с малки промени, които не изискват корекции в начина на живот или големи жертви.

Използвайте капака по време на готвене. Готвенето в покрит съд е три пъти по-ефективно, отколкото без капак. Следващият път, когато готвите паста, картофи или зеленчуци, покрийте съда. Така водата ще заври по-бързо, защото топлината няма да излиза от съда и храната ще се сготви за по-кратко време.

Съобразете размера на тенджерата с размера на котлона. Ако използвате малък тиган, поставете го на слаб котлон. Използването на по-голям котлон ще позволи на топлината да излезе в стаята и ще отнеме повече време за готвене. Освен това пестим пари, енергия (и вода), като наливаме в тенджерата само толкова вода, колкото ни е необходима, като по този начин ускоряваме процеса на нагряване.

Отваряйте вратите на фурната и хладилника само когато е необходимо. Отваряйте вратата на хладилника или фурната само когато е абсолютно необходимо. Когато отворите вратата на хладилника, изпускате студения въздух и той се нагрява вътре, което означава, че компресорът трябва да използва повече енергия, за да възстанови температурата. Когато отворите хладилника, опитайте се да извадите всичко необходимо от него възможно най-скоро. Дори ако отворите вратата на фурната по време на готвене, освобождавате топлина, която консумира допълнителна енергия.

Планирайте предварително печенето във фурната. Оптимизирайте фурната си, като печете по-големи количества наведнъж, спестявайки електроенергия, използвана при повторно загряване на фурната. Можете да изключите фурната преди да е изтекло определеното време за готвене, тъй като топлината в изключена и затворена фурна ще продължи да затопля храната известно време.

Изберете правилното устройство за термична обработка. Винаги избирайте най-оптималния метод на готвене или печене. В зависимост от ястието, което приготвяте, и количеството, винаги избирайте възможно най-малкия уред. За препичане на една или две филии хляб фурната е напълно неикономичен избор пред тостера. За по-малко количество картофи тиганът ще бъде по-практичен, отколкото загряването на цялата фурна. Така ще спестите енергия, а храната няма да е по-малко вкусна от това.